Srbija na putu ka energetskoj tranziciji uz podršku EU

Foto-ilustracija: Pixabay

U cilju ubrzanja priključenja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, predviđen je paket finansijske pomoći od šest milijardi evra u naredne četiri godine.

Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike, iz tog razloga sastala se sa ambasadorom EU u Srbiji, predstavnicima Evropske komisije i međunarodnih finansijskih institucija, kako bi predstavila energetske planove naše zemlje.

Pomenuti lanovi obuhvataju diversifikaciju izvora gasa i nafte, revitalizaciju hidroelektrana, solarnu energiju i jačanje gasne infrastrukture za zeleni vodonik. Do kraja decenije trebalo bi da Srbija dobije novih 2.000 megavata kapaciteta iz OIE, tri nove gasne interkonekcije kapaciteta tri milijarde kubika gas i sveukupno jačanje gasne infrastrukture, saopšteno je na sajtu Vlade Srbije.

Pročitajte još:

Kako je navela, Srbija je prošle godine uspešno sprovela najveće aukcije za dodelu tržišnih premija za obnovljive izvore energije u regionu, koje će obezbediti milijardu evra novih investicija iz privatnog sektora, a usvojen je i trogodišnji plan aukcija.

EU podrška je ključna za zelenu tranziciju i čistije izvore energije. Resorna ministarka pojasnila je da Srbija trenutno nema pristup fondovima EU za pravednu tranziciju, što čini ključan deo razgovora o podršci, s obzirom na zavisnost od uglja.

Predstavnici EU izrazili su spremnost za dalju podršku, naročito u energetskom sektoru, koji je prioritet za EU. Odobreno je 31,2 miliona evra za izgradnju vetroparka Kostolac i 16,1 milion evra za rekonstrukciju Vlasinskih hidroelektrana.

Od 2000. godine, EU je najveći donator u energetskom sektoru Srbije, sa ulaganjima većim od milijardu evra, a 2023. godine Paket energetske pomoći iznosio je 165 miliona evra zbog posledica energetske krize. 

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti