Srbija mora raditi na povećanju energetske efikasnosti

energetska efikasnost e

Direktor Agencije za energetiku Republike Srbije gospodin Ljubo Macić učestvovao je na 16. Srpskom ekonomskom samitu koji je održan od 17. do 18. oktobra 2016. godine u Beogradu.

Gospodin Macić je ovom prilikom izjavio da ukoliko bi Srbija ostvarila cilj Evropske unije da do 2030. godine poveća energetsku efikasnost za 27 odsto, to bi doprinelo povećanju BDP-a za više od 1 odsto i zaposlenosti za više od 2 odsto. On je istakao da Srbija troši 1,7 puta više energije po BDP-u mereno paritetom kupovne moći, a ukazao je i na činjenice da je 28 odsto uvozna zavisnost Srbije navodeći da je to kritično jer je visoka zavisnost od uvoznog gasa i nafte, dok su troškovi uvoza takođe visoki.

Dodao je da je važno raditi na povećanju energetske efikasnosti jer to doprinosi većoj sigurnosti energetskog sistema, smanjuju se troškovi uvoza, povećava konkurentnost privrede, povećava vrednost nekretnina koje su dobro izolovane, efikasnije se štiti okolina jer je manje zagađenje. Podsetio je da je Srbija napravila nekoliko dobrih koraka u oblasti energetske efikasnosti poput usvajanja zakona o racionalnom korišćenju energije i usklađivanju propisa sa Evropskom unijom, kao i osnivanja Fonda za energetsku efikasnost.

izvor: tanjug.rs

foto: energetskiportal.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti