EPS ulaže u nove energetske i ekološke projekte u Srbiji

EPSIzvršni dirketor za proizvodnju energije u EPS-u gospodin Savo Bezmarević izjavio je da je EPS u prvih šest meseci poslovanja u ovoj godini napravio profit u visini od 13,1 milijardi dinara i ostvario uštede u visini od 13,8 milijardi dinara.

Kako je istakao, profit EPS-a u prvoj polovini ove godine je za oko 10 milijardi veći nego što je planirano. Dodao je da ova kompanija godišnje investira između 200 i 300 miliona evra u tehnički sektor kako bi sva postrojenja bila u punoj formi, jer je starost postrojenja između 50 i 30 godina. Podsetio je da je od 2000. godine počela revitalizacija postrojenja koja i danas traje, kao i da je energetska efikasnost najvažnija stavr kojom se tehnika EPS-a bavi i sve investicije od 2000. godine do danas su smanjile specifičnu potrošnju energije za 16 odsto.

Gospodin Bezmarević je istakao da je u toku ekološki projekat homogenizacije uglja u rudarskom bazenu „Kolubara“ u vrednosti od 180 miliona evra koji će se završiti do 2018. godine i koji će poboljšati proizvodnju u termoelektranama. Naveo je i da se realizuje i projekat revitalizacije hidroelektrane „Zvornik“ u vrednosti od 70 miliona evra, a što će povećati proizvodnju za oko 30 odsto. Takođe, u toku je revitalizacija bloka B2 u termoelektrani „Nikola Tesla“ koji će produžiti radni vek agregata i povećati snagu bloka za 30 MW, a u planu je i izgradnja novog bloka u Kostolcu koji će biti snage od 350 MW.

izvor: tanjug.rs

foto: eps.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti