Srbija je posvećena borbi protiv klimatskih promena i prilagođavanju novim klimatskim uslovima

Foto: ekologija.gov.rs

Ministar Goran Trivan je u svom obraćanju na zajedničkom plenarnom zasedanju Konferencije o promeni klime u Bonu izrazio spremnost i posvećenost Srbije međunarodnim i nacionalnim ciljevima u borbi protiv klimatskih promena, i merama i principima Sporazuma u Parizu kojem je Srbija pristupila u avgustu ove godine.

Srbija je bila prva zemlja u regionu i među prvih deset zemalja sveta koje su dostavile svoj Nameravani nacionalni klimatski doprinos i započela sa uspostavljanjem sistema za procenu sadašnjih i pripremu narednih nacionalnih ciljeva smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte, utvrđivanjem dugoročnih ciljeva i praćenjem i izveštavanjem o njihovom sprovođenju.

Planirana strategija borbe protiv klimatskih promena Republike Srbije koja će biti usvojena 2019. godine omogućiće sprovođenje Nacionalnog plana ublažavanja posledica klimatskih promena i definisati mere i sredstva za njegovu realizaciju, rekao je ministar u svom obraćanju. Zakon o klimatskim promenama omogućiće praćenje i izveštavanje o sprovođenju strategije koje je u skladu sa ciljevima Pariskog sporazuma, naglasio je on.

Srbija je država koja je već osetljiva na klimatske promene i neophodan je rad na smanjenju rizika od prirodnih katastrofa uzrokovanih izmenjenim klimatskim uslovima. Ukupna šteta uzrokovana ekstremnim klimatskim i vremenskim uslovima u periodu od 2000. do 2015. godine prelazi pet milijardi evra, a više od 70 odsto gubitaka uzrokovano je sušom i visokim temperaturama. Poplave u Srbiji su drugi po redu uzrok velikih šteta.

Prioritet Srbije jeste izrada analize štete, kao i analiza dugoročnih investicija u oblasti prilagođavanja klimatskim promenama i u tom smislu ministar Trivan je izrazio da očekuje podršku međunarodne zajednice, a posebno Zelenog klimatskog fonda.

izvor: ekologija.gov.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti