Održana radionica „Natura 2000” u Zavodu za zaštitu prirode Srbije

Foto: zzps.rs

U prostorijama sedišta Zavoda za zaštitu prirode Srbije, prošle nedelje je održana radionica „Izrada projektnog zadatka za IPA 2016 : Tehnička pomoć za pripremu TOR za projekat „Nastavak podrške sprovođenju Poglavlja 27 u oblasti zaštite prirode“ (Natura 2000). Radionica je realizovana u saradnji EU Delegacije u Srbiji, Ministarstva zaštite životne sredine i Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Radionica predstavlja četvrti po redu sastanak, a drugu radionicu koja se organizuje sa različitim zainteresovanim stranama, predstavnicima nadležnih institucija i organizacija, koje su i ranije prepoznate kao važni subjekti u zajedničkom učešću na realizaciji projekata na polju zaštite prirode, a posebno ka uspostavljanju evropske ekološke mreže Natura 2000. U radu su učestvovali predstavnici Evropske unije, Ministarstva zaštite životne sredine, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Republičkog geodetskog zavoda, Zavoda za zaštitu prirode Srbije, Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, JP „Srbijašume“ i JP „Vojvodinašume“, Biološkog i Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Prirodnjačkog muzeja, WWF-a, IUCN-a, Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i Mladih istraživača Srbije.

Radionicu je otvorio i vodio dr Nenad Sekulić, načelnik Odeljenja za biodiverzitet, ekološke mreže i održivi razvoj u Zavodu za zaštitu prirode Srbije. Predlog ToRa prezentovao je Ernesto Ruiz, španski ekspert, dok je dosadašnje rezultate na temu Natura 2000, prikazala Snežana Prokić, šef Odseka za ekološke mreže u Ministarstvu zaštite životne sredine.

Najveće interesovanje učesnika privukla je prezentacija EU eksperata o predlogu ToR-a, kada su prisutni su postavili mnogobrojna pitanja i izneli svoje komentare vezane za mesto centralne baze za prikupljanje podataka, učešće nacionalnih eksperata, mogućnostima dolaska do svih postojećih podataka, sistema unapređenja komunikacionih modela u prikupljanju podataka, značaja rada u oblasti širenja svesti kako uspostaviti sistem da se poboljša komunikacija u prikupljanju podataka, javnog i drugih sektora u vezi sa NATURA 2000 tematikom.

Ono što je ovom prilikom istaknuto, a što je blisko vezano za radionicu je da prikupljanje podataka, priprema dokumentacije, identifikacija, kartiranje i stalno ažuriranje GIS baze tipova staništa i rasprostranjenosti pojedinih staništa vrsta na području Republike Srbije, obezbeđuje Zavod za zaštitu prirode Srbije u saradnji sa drugim stručnim i naučnim institucijama i priprema dokumentaciju za ekološke mreže, uključujući i mrežu Natura 2000, na teritoriji Republike Srbije.

izvor: zzps.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti