Srbija ispunila uslove da bude članica Evropske agencije za životnu sredinu

 

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine
Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan i direktor Agencije za zaštitu životne sredine Srbije Filip Radović sastali su se juče sa najvišim predstavnicima Evropske agencije za životnu sredinu (EEA), koji po prvi put borave u zvaničnoj poseti našoj zemlji.

Na sastanku sa delegacijom EEA, koju je predvodio direktor Hans Bruninks, a na kojem je bilo reči o mogućnostima za unapređenje saradnje u prikupljanju, razmeni i analizi podataka ključnih za stanje životne sredine, visoko je ocenjen napredak koji je naša zemlja ostvarila u ovoj oblasti.

Na osnovu ostvarenih tehničkih rezultata u Srbiji, Bruninks je konstatovao da Agencija za zaštitu životne sredine Srbije ispunjava uslove za stupanje u članstvo ove evropske organizacije.

Trivan je iskazao zahvalnost delegaciji EEA koja je jedna od vodećih stručnih institucija u ovoj oblasti, ne samo u Evropi nego u svetu, na priznanju, i pohvalio rad Agencije za zaštitu životne sredine Srbije.

Goran Trivan je u obraćanju novinarima nakon sastanka istakao izuzetan značaj prve posete direktora EEA i njegove ocene da je Srbija u ekologiji izuzetno napredovala, a u prikupljanju i analizi podataka o stanju životne sredine dosegla evropske standarde.

– Ova vrsta posete pruža nadu i podršku. Nadu da možemo da verujemo u sebe i da nas ljudi u Evropskoj uniji razumeju i vrednuju naše rezultate, rekao je ministar i naglasio da će Ministarstvo pružiti punu podršku Agenciji u procesu učlanjenja u Evropsku agenciju za životnu sredinu.

U godinama koje dolaze, kako je rekao, Agencija za zaštitu životne sredine će postati noseći tehničko-stručni i naučni stub u implementaciji politika životne sredine u Srbiji. Prema njegovim rečima, biće osnovane i druge organizacije koje će pomoći Srbiji da dostigne evropske standarde, ali još važnije, da se podigne kvalitet životne sredine u našoj zemlji.

Bruninks je ponovio da je Srbija ispunila tehničke uslove da bude članica Evropske agencije za životnu sredinu i da očekuje intenziviranje saradnje u budućnosti.

On je istakao da EEA želi da znanje koje poseduju dve institucije ugradi u politike, i time postigne bolji kvalitet životne sredine i prirode u Srbiji.

Agencija za zaštitu životne sredine je partner kojeg zaista želimo, želimo da podržimo bavljenje pitanjima zaštite životne sredine u Srbiji, ponovio je Bruninks i izrazio očekivanje da će Srbija istrajati na stručnosti u pitanjima životne sredine.

Filip Radović je izrazio zadovoljstvo time što su uloženi napori pokazali rezultate koji su prepoznati i što je stvorena prilika da Agencija postane punopravan član velike evropske porodice, odnosno što će imati priliku da učestvuje u realizaciji značajnih međunarodnih projekata u oblasti životne sredine.

– Mislim da je Srbija spremna za to da se pridruži i sa tehničke strane bude članica EEA i da više učestvuje u njenom radu u budućnosti, ocenio je Radović.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti