I Antarktik zagađen plastikom

Foto: pixabay

Mikroplastika, sićušne čestice plastičnog otpada koji se raspada u svetskim morima, pronađene su u vodama i snegu Antarktika. Naučnici su se nadali da je zaleđeni kontinent pošteđen vrtoglavog problema zagađenja plastikom, ali grupa istraživača iz grupe za zaštitu životne sredine Grinpis su otkrili da ipak ne postoji mesto na planeti do koje plastika nije stigla.

U sedam od osam uzoraka koje su aktivisti Grinpisa (Greenpeace) uzeli početkom godine na Antarktiku, tokom tromesečne ekspedicije, pronađeni su tragovi mikroplastike koja su došla iz tekstila ili ribarskih mreža. Otrovne hemikalije su pronađene u osam od devet uzoraka snega, objavila je ta organizacija u četvrtak u Hamburgu.
Pronađene hemikalije se koriste u odeći za spoljne uslove, a u životnoj sredini se zadržavaju godinama.
„Antarktik se čini kao netaknuta divljina, no čak je i taj kraj sveta već zagađen otrovima iz tekstilne industrije i ostacima plastičnog ludila“, istakao je Tilo Mak, stručnjak za okeane iz te ekološke organizacije.

Grinpis je naglasio da je za razliku od Arktika na Antarktiku sprovedeno malo istraživanja. Polutanti se prenose vetrom i morskim strujama i decenijama ostaju u životnoj sredini. Kroz lanac ishrane mogu da završe u želucima životinja poput pingvina ili kitova.
Grinpis je među lednicima pronašao i bove, ribarske mreže i cirade.
„Svugde u našim okeanima možete pronaći plastiku, od Antarktika, preko najdubljih okeanskih brazdi do Arktika. Vlade moraju da iniciraju i implementiraju mere na nivou proizvodnje kako se ti zagađivači ne bi uopšte ni pojavljivali u okeanu“, zaključio je Mak.

Više od 8 miliona tona plastike svake godine završi u okeanu svake godine.

U oktobru, vlade sveta će razmatrati predlog Evropske unije da se na području Antarktika proglasi zaštićen predeo koji bi se prostirao na 1.8 miliona kilometara kvadratnih, što bi bilo najveće zaštićeno područje na svetu.

Milan Zlatanović

Izvor: greenpeace.org.uk

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti