Srbija i Mađarska potpisale sporazum za elektronsku naplatu putarine

Foto-ilustracija: Unsplash (ALE SAT)

Sporazum o saradnji u oblasti elektronske naplate putarine između Srbije i Mađarske potpisan je u Palati Srbije od strane ministara saobraćaja dve zemlje. 

Srbija će primeniti mađarski sistem zaštite lokalnih puteva i elektronske naplate putarine koji oni imaju već neko vreme. Sistem će se primenjivati na frekventnim saobraćajnicama koje nisu auto-putevi, a odnosiće se isključivo na kamione težine preko 7,5 tona.

Osim naplate putarine, sporazum uključuje i merenje osovinskog opterećenja  što će, prema rečima resornog ministra, doprineti zaštiti lokalnih puteva od preopterećenih kamiona.

Ovom prilikom mađarski ministar Janoš je najavio i izgradnju novog mosta na Dunavu kod Mohača i rekonstrukciju tri granična prelaza sa Srbijom.

Pročitajte još:

Očekivani prihod kretaće se oko 100 miliona evra u prvoj godini primene sistema, što će biti uloženo u lokalne puteve. Dodao je da će Srbija i Mađarska biti bolje povezane preko brze pruge od Beograda do Budimpešte, koja će se proširiti do Skoplja, Sofije, pa čak do Istambula i Soluna, kao i preko brze saobraćajnice koja počinje od Bačkog brega.

Kroz inicijativu Otvoreni Balkan, tag za jedinstvenu naplatu putarine već se koristi u Severnoj Makedoniji takođe od ove godine. Robna razmena prošle godine je između Srbije i Severne Makedonije iznosila 1,48 milijardi evra, pri čemu je Srbija izvezla nešto manje od milijarde evra, tom prilikom objavljeno je na sajtu vlade.

Ovo samo ukazuje na važnost što efikasnijih i boljih puteva i saobraćajnica. Bilo da idete na more u Grčku, ili možda na sever, sada je to moguće sa istim tag uređajem.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti