Srbija i Italija potpisale Memorandum o saradnji u oblasti klimatskih promena

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i ministar životne sredine kopna i mora Italije Serđo Кosta parafirali su u Rimu Memorandum o razumevanju i saradnji u oblasti klimatskih promena, ranjivosti, proceni rizika, prilagođavanja na izmenjene klimatske uslove i ublažavanje negativnih efekata klimatskih promena između ministarstava dve države.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Sagovornici su ocenili da Memorandum doprinosi nastavku i jačanju prijateljstva i saradnje dve zemlje i da je podrška Italije Srbiji u primeni ekoloških standarda doprinos zajedničkim globalnim naporima u borbi protiv klimatskih promena.

Složili su se da je Ministarska konferencija održana u Beogradu bila od izutzetnog značaja, da je dala novi neophodni impuls u sardanji zemalja južne i jugoistočne Evrope i da će predstojeća godišnja skupština UN za životnu sredinu (UNEP) u Najrobiji biti prilika da se ovaj novi format saradnje zemalja ovog dela Evrope predstavi čitavom svetu.

Ministar životne sredine kopna i mora Italije Serđo Кosta je rekao da je Memorandum važan za saradnju prijateljskih zemalja jer će omogućiti da Italija ustupi Srbiji svoja iskustva u borbi protiv klimatskih promena.

„Ovaj memorandum omogućiće i neposrednu saradnju naših instituta na polju informacija i obrazovanja, ali i prenošenje iskustava kako rade posebno obučene jedinice vojne policije– karabinjera za borbu protiv ekološkog kriminala“, naglasio je italijanski ministar.

On je istakao važnost saradnje dve države u oblasti klimatskih promena i borbi protiv zagađenja životne sredine, čemu je Italija posebno posvećena na nacionalnom i globalnom planu.

Ministar Trivan je rekao da je Memorandum važan za obe zemlje i da je u interesu regiona, zemalja južne i jugoistočne Evrope i svih zemalja u borbi protiv klimatskih promena.

On je zahvalio na pomoći koju Italija pruža Srbiji u oblasti životne sredine i ukazao da je Italija glavni oslonac saradnje među zemljama ovog dela Evrope. Srbiji i zemljama regiona je dragoceno iskustvo i podrška Italije u vođenju politika, prenošenju iskustava i u pristupu evropskim fondovima.

On je istakao da su oblasti klimatskih promena i održivi razvoj kao paket moderne svetske politike prioritet Srbije.

Trivan i Кosta su razmenili iskustva o unapređenju saradnje zemalja južne i jugoistočne Evrope, učešću u radu evropskih i međunarodnih organizacija koje se bave životnom sredinom, pre svih u Programu UN za životnu sredinu..

Trivan je posebno ukazao na značaj „Ministarske konferencije zemalja južne i jugoistočne Evrope“ kojoj je domaćin bila Srbija, a koju je krajem prošle godine organizovalo Ministarstvo zaštite životne sredine uz podršku UNEP-a i Ministarstva životne sredine kopna i mora Italije.

Rezultate konferencije održane u Beogradu, dva ministra će zajednički izneti u Najrobiju 12 marta, gde će imati priliku da se ponovo sretnu i razgovaraju na afričkom kontinentu čije zemlje se posebno suočavaju sa velikim problemima koje su posledica klimatskih promena .

„Napravili smo novi format koji se zove južna Evropa a koji je UNEP prihvatio kao svetski i važno je da razvijene zemlje kroz taj format pomognu manje razvijenim ”, rekao je Trivan.

On je naglasio da je Srbiji potrebna pomoć za izgradnju 300 sistema za preradu otpadnih voda, i da nam je važna podrška i naučna i stručna saadnja sa Italijom u ovoj oblasti , kako bi u izgradnji tih postrojenja primenili najbolje svetske i evropskie ekoloških standarde.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

U razgovoru je ocenjeno da je pošumljavanje dobar metod u ublažavanju klimatskih promena koji može da bude i planetarni projekat.

Ministri su razgovarali o problemima u oblasti zaštiti prirode, o unapređenju saradnje u okviru CITES-a, Кonvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka i razmotrili mogućnosti bliže saradnje nacionalnih parkova.

Razmenili su mišljenja i o problemima trgovine opasnim otpadom, problemima buke i o drugim oblastima zaštite životne sredine.

Ministar Trivan je na kraju razgovora pozvao ministra Serđa Кostu da dođe u zvaničnu posetu Srbiji.

Tokom zvanične posete Italiji, 25. i 26. februara, ministar Trivan je obišao Nacionalnu agenciju za nove tehnologije, energiju i održivi razvoj (ENEA) gde je dogovorio razmenu i obuku stručnjaka u primeni novih tehnologija koje se koriste u procesima održivog razvoja, biotehnologija i cirkularne ekonomije.

On je tom prilikom razgovarao sa direktorom Odeljenja za održivi razvoj dr. Robertom Morabitom i obišao laboratorije, centar za biotehnologiju i agroindustriju i postrojenje za reciklažu koje u preradi elektronskog i električnog otpada primenjuje hidrometalurški metod koji je Italija prva razvila.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti