Srbija će tražiti odlaganje primene ekoloških standarda za 24 preduzeća

Foto-ilustracija: Pixabay

Pomoćnik ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije Aleksandar Vesić izjavio je juče u Kruševcu da bi 224 privredna subjekta trebalo da do 2020. godine obezbede uslove za primenu propisa Evropske unije iz oblasti zaštite životne sredine.

On je rekao novinarima da će država pregovarati da 24 preduzeća dobiju produžetak roka od dve do četiri godine za obavljanje tog posla jer je mnogo propisa koji bi trebalo da budu primenjeni za kratko vreme.

Među ta 24 preduzeća su kruševačka Hemijska industrija „Župa“, Elektroprivreda Srbije, Železara Smederevo, Naftna industrija Srbije.

– Ostali, među kojima je i devedesetak farmi svinja i koka, te standarde će morati da ispune do 2020. godine – rekao je Vesić koji je posetio Hemijsku industriju „Župa“ i Regionalnu privrednu komoru, prenosi agencija Beta.

Propisi EU iz oblasti zaštite životne sredine, koji treba da se primene u industriji, veoma su važni jer, kako je objasnio, „postoji opasnost da ta postrojenja budu zatvorena kada uđemo u EU, ukoliko ne ispregovaramo određeni grejs period“.

– Interes je države i privrede da se industrija sačuva, da se unapredi stanje životne sredine i procesa proizvodnje koji treba da bude prijateljski po životnu sredinu – rekao je Vesić.

Najavio je sastanke i sa ostalim firmama da bi se za svaku napravio akcioni plan da bi taj posao obavile na vreme.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti