Sprovedena akcija zamene starog papira za sadnice

Foto: Inženjeri zaštite životne sredine

Od 24. do 28. oktobra, u okviru manifestacije „Novosadska jesen“, Udruženje „Inženjeri zaštite životne sredine“ je i ove godine, šesti put za redom, sprovelo akciju zamene starog papira za sadnice u cilju podizanja svesti sugrađana i sugrađanki o značaju reciklaže.

 – Pozivu se odazvalo više od 80 građana i građanki svih uzrasta, kao i nekoliko preduzeća, a ukupno je prikupljeno dve tone papira za reciklažu – kaže Igor Jezdimirović predsednik OCD „Inženjeri zaštite životne sredine“ i dodaje da su ovogodišnju akciju realizovali uz podršku programa CSOnnect koji sprovodi Regionalni centar za životnu sredinu (REC) a finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).

Da bi se zadovoljile potrebe za papirom prosečnog domaćinstva, godišnje se poseče šest stabala. Svakom tonom recikliranih novina sačuva se 17 stabala starosti između 15 i 20 godina.

Proizvodnjom papira iz recikliranih materijala, umesto iz drveta, postiže se energetska ušteda i do 74 odsto, zavisno od tehnološkog postupka i vrste starog papira.

Dobijanjem papira iz jedne tone recikliranog papira smanjuje se emisija štetnih gasova za oko 70%. Takođe, reciklažom samo jedne tone starog papira sačuva se 32.000 litara vode potrebne za proizvodni proces.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti