U Osijeku promovisana rešenja vezana za obnovljive izvore energije

Foto: glas-slavonije.hr

Na Poljoprivrednom fakultetu Osijek u utorak je održana radionica „Biomasa – izazovi i mogućnosti sa ciljem promovisanja ekoloških rešenja“, odnosno rešenja vezanih za obnovljive izvore energije.

Reč je o drugoj takvoj radionici koja se sprovodi u sklopu prekograničnog projekta Hrvatske i Mađarske nazvanog SUECH (Sustainable energy use in cross-border co-operation area of Croatia and Hungary) sa ciljem jačanja energetske efikasnosti u zgradarstvu. Njegov je glavni nosilac Grad Osijek, a u projekat su uključeni Obnovljivi izvori energije Osijek d.o.o., Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje, Zadruga EU Centar, Inno-Motive NKft. iz Pečuha i Grad Mišljen (Kozármisleny).

Radionioca je bila namenjena akademskoj zajednici i privrednicima, a ovom prilikom je rečeno da je u planu izgradnja biogasnog postrojenja u industrijskoj zoni Nemetin, zatim solarne elektrane u OŠ Ljudevit Gaj, kao i pokrivanja parkinga Poljoprivrednog i Građevinskog fakulteta solarnim ćelijama. Istaknuto je i da će biti pripremljena dokumentacija za povećanje energetske efikasnosti tri osnovne škole i dva vrtića na području Osijeka.

izvor: glas-slavonije.hr

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti