Razvojna banka Saveta Evrope spremna da podrži ekološke projekte u Srbiji

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan sa saradnicima sastao se juče sa delegacijom Razvojne banke Saveta Evrope (CEB) koju je predvodio Vitomir Miles Raguž.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Sastanku su prisustvovali direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević i predstavnici Ministarstva finansija Vlade Republike Srbije.

Na sastanku je razmatrana mogućnost finansiranja programa izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Srbiji, a u skladu sa kriterijumima CEB-a. Na važnost održanog sastanka ukazuje činjenica da on predstavlja ozbiljan korak ka finansiranju ključnih projekata u zaštiti životne sredine Srbije.

Ministar Trivan je, ocenjujući ovaj razgovor izuzetno značajnim, rekao da je Ministarstvo zaštite životne sredine u potpunosti spremno za otvaranje investicionog ciklusa radi rešavanja ključnih pitanja u zaštiti životne sredine, pre svega pitanja prečišćavanja otpadnih voda i upravljanja otpadom. Kako je rekao ministar, u sektoru voda za uspostavljanje evropskih standarda neophodno je ulaganje od oko pet milijardi evra, što predstavlja izuzetnu priliku za investiciona ulaganja, a istovremeno će doneti Srbiji značajan pomak u kvalitetu životne sredine.

„Nemam nikakve dileme da će se rešavanjem pitanja prerade komunalnih voda i komunalnog otpada značajno poboljšati stanje životne sredine u Srbiji, jer se time posredno utiče i na bolji kvalitet hrane, na bolje zdravlje građana. Ministarstvo je u potpunosti spremno da krene u njihovo rešavanje, i mi smo potpuno posvećeni tom cilju“, istakao je Trivan.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

On je ukazao da se zaštita životne sredine sprovodi na osnovu projekata, a osnovni preduslov njihove realizacije je izrada projektno-tehničke dokumentacije, što zahteva jačanje kapaciteta Ministarstva. Uz neophodnu finansijsku podršku, Ministarstvo će već u narednoj godini snažno krenuti sa izradom projektno-tehničke dokumentacije, najavio je ministar, naglašavajući ulogu lokalnih samouprava u tom procesu.

Vitomir Miles Raguž izrazio je spremnost Razvojne banke Saveta Evrope da pomogne Srbiji u realizaciji programa izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, ističući da je to ne samo ekološko, već i društveno pitanje značajno za Srbiju i region.

Na sastanku su predstavljeni zakonodavni okvir, strateški planovi Srbije u oblasti u oblasti prerade otpadnih voda, i zadaci u okviru procesa pridruživanja Evropskoj uniji i otvaranja Poglavlja 27– životna sredina i klimatske promene .

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti