Spomenici u Nišu dobili maske zbog alarmantnog zagađenja vazduha

Foto: Niška inicijativa

Niška inicijativa sprovela je juče akciju skretanja pažnje javnosti na veliki problem zagađenja vazduha u Nišu.

Tokom decembra mediji su izveštavali, a stručnjaci upozoravali, da je zagađenje vazduha i do šest puta veće od dozvoljenog.

Njihov grad se tokom decembra prošle godine pet puta našao u “crvenoj zoni” kada je reč o prisutnosti PM2.5 čestica, dok je već u prve dve nedelje januara taj negativni rekord oboren.

Foto: Niška inicijativa

Ne pomaže ni to da će se tokom narednih par godina na ulicama grada i dalje svakodnevno nalaziti autobusi sa EURO 3 motorima koji predstavljaju jedne od najvećih zagađivača, stoji u saopštenju inicijative.

Iako se iz budžeta grada izdvajaju sredstva za finansiranje projekata u oblasti zaštite životne sredine, nikakav napredak nije vidljiv, već se radi o tipičnom davanju sredstava režimskim organizacijama, smatraju aktivisti.

Imajući u vidu sve češće zalaženje u “opasnu zonu” kada su u pitanju merenja zagađenosti vazduha u Nišu, shvatili su da pomoć nije neophodna samo građanima, već i spomenicima koji predstavljaju znamenitost grada.

Foto: Niška inicijativa

Uz pomoć jednog od najaktivnijih aktivista kada je reč o “otrovnom” vazduhu Miloša Boškovića, sada maske za disanje imaju i Nadežda Petrović, Šaban Bajramović, Kalča i drugi.

Ovom akcijom Niška inicijativa je želela da skrene pažnju javnosti, i pre svega vodećim ljudima u gradu, da je krajnje vreme da njihove komisije, odbori i sekretarijati počnu da se bave svojim poslom i osmisle strategiju kojom će umanjiti prisutnost materija štetnih po zdravlje građana.

Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije, u Srbiji godišnje od posledica zagađenja vazduha umre 6.000 ljudi!

Peticije se potpisuju širom zemlje, građanske inicijative pokreću, ali za sada osim postupka kontrole Ministarstva zaštite životne sredine od strane Zaštitnika građana nema konkretnog rešenja, već se ono svodi na reči ministra Gorana Trivana “da li nam je važnije da imamo čist vazduh ili da vozimo loše automobile?”, piše inicijativa.

Niška inicijativa je odbornička grupa u Skupštini Grada Niša koja dosledno zastupa interese svih građana, bez obzira na njihovo političko opredeljenje i prerasta u grupu građana, otvorenu za sve ljude od integriteta, ideja i inicijativa.

Izvor: Niška inicijativa

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti