Sova kukuvija sve je više u Britaniji, i to zahvaljujući – ljudima

Foto-ilustracija: Unsplash (Joshua J. Cotten)

Karakteristična vrsta sova – kukuvija, veoma rasprostranjena na teritoriji Velike Britanije, polako je počela da doživljava porast populacije, i to zahvaljujući ljudima.

Naime, kako su ove sove veoma nežne i pitome, neretko se mogu primetiti na privatnim posedima i u kućicama za ptice koje ljudi prave i u kojima svijaju svoja gnezda.

Veliku krizu ove ptice su doživele na kraju osamdesetih godina prošlog veka, kada je njihova populacija brojala oko 4.500 parova, što je predstavljalo pad od 70 odsto u odnosu na tridesete godine. Sada ih ima oko 12.000 parova.

Već krajem osamdesetih Kolin Savijer je osnovao mrežu za očuvanje sova kako bi se njihov broj udvostručio do 2020. godine. Cilj je čak i premašen, a nadaju se da će ovih sova, kojima u formiranju doma direktno pomažu ljudi, biti sve više.

Foto-ilustracija: Unsplash (Axel Blanchard)

Kako su on i njegov tim ubrzo otkrili, mesta za njihovo gnežđenje bila su ili srušena ili renovirana, te su postavljene drvene kutije, odnosno kućiće za sove i njihovu mladunčad širom zemlje. Sada svaki okrug u Velikoj Britaniji ima svoje drvene kućice za sove.

Pregledanje ovih gnezda takođe je važan deo „posla“ kako bi se znalo koliko napreduju. Ipak, Britanci u čijim dvorištima i napravljenim kućicama od drveta žive sove, znaju da ih pre svakog obilaska moraju upozoriti na posetu kako se ne bi uznemirile, što čine tako što o dno kućiće udare grančicom.

Sove kukuvije predstavljaju izuzetne saveznike zemljoradnicima jer se hrane glodarima. Negde su čak postavljeni takozvani „prozori za sove“ u štalama kako bi se mogle gnezditi između greda i potkrovlja.

Jelena Cvetić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti