Sova buljina vraćena u divljinu Vršačkih planina

Foto-ilustracija: Pixabay

Ženka veoma retke i strogo zaštićene vrste sova buljina puštena je kod Starog Kamenoloma na Vršačkim planinama. Ova mlada ptica, u lošem stanju, pronađena je početkom ove godine na deponiji u okolini Smederevske Palanke. Nakon jednomesečnog oporavka, puštena je nazad u prirodu.

Pticu su pronašli meštani, koji su o tome obavestili Milivoja Vučanovića, rendžera PIO “Vršačke planine”, navodi se na sajtu Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Nakon što je pregledao, shvatio je da on markirao i prstenovao dok je još bila u gnezdu u okolini Srebrnog jezera.

Kako je rekao, pretpostavlja se da je uzrok iznemoglosti sove to što je pojela zatrovanog pacova. Zbog toga je ptica bila paralisana i nije mogla da leti, ali srećom brzo se oporavila.

Sova buljina (Bubo bubo) najveća je sova na svetu, ima uočljive uške na glavi i njen raspon krila dostiže i do 1,7 metara. Posebnu pažnju privlači i zbog toga što ima narandžaste oči.

Uglavnom je noću aktivna, od sumraka do zore i može da uhvati plen na zemlji ili u letu. Slobodne u prirodi mogu da žive najviše 20 godina. U Vojvodini ima tek desetak parova sova buljina, koje se uglavnom gnezde na zemljanim ili stenovitim liticama u blizini Dunava

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti