Sonijev koncept plutajuće kuće za najgore posledice klimatskih promena

Foto: Soni promo

Pogled u budućnost ne donosi uvek lepe prozore. Iako ceo svet sa ushićenjem posmatra razvoj zelenih tehnologija koje bi trebalo da nas izbave od razornih posledica klimatskih promena, naučnici upozoravaju da, ukoliko se energetska tranzicija ne bude odvijala dovoljno efikasno, za nekoliko decenija možemo osvanuti u apokaliptičnom svetu.

Globalno zagrevanje i politička previranja primoraće mnoge da do 2050. godine napuste svoje domove, jedno je od predviđanja stručnjaka. Kompanija Soni stoga je predstavila svoj koncept plutajuće kuće koja će klimatskim i političkim izbeglicama pružiti siguran, udoban i mobilan dom.

Ipak, kako je teško zamisliti živote ljudi u još uvek dalekoj 2050. godini, tim dizajnera kompanije Soni odlučio je da angažuje pisce naučne fantastike koji su najbolji poznavaoci distopijskih scenarija.

Rezultat ove nesvakidašnje saradnje je koncept plutajuće kuće „HABITAT“, izrađen sa ciljem da pruži utočište onima koje je unesrećio drastičan porast nivoa mora usled klimatskih promena, navodi se na sajtu kompanije.

„Ovaj projekat predviđa budućnost u kojoj će se pojaviti grupa ’morskih nomada’, koji žive u plutajućim mobilnim kućicama opremljenim solarnom energijom i rezervoarima za skladištenje i imaju jedinstven ekosistem koji koegzistira sa prirodnim okruženjem“, kaže jedan od dizajnera Šigeki Ono.

Ideja je da plutajuće mobilne kućice mogu slobodno da putuju morem da bi se preselile u optimalnije krajeve – recimo, tamo gde ima dosta hrane, a predviđeno je i da se mogu međusobno povezati kako bi formirale „morske gradove“.

„HABITAT“ je koncipirana sa motorom i filterom za čišćenje, krovom koji može da se spusti za vreme oluje ili podigne kako bi koristio vetar kao izvor energije, stabilizatorima u stambenom prostoru, solarnim panelima i drugim inovativnim rešenjima, saopštila je kompanija.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti