Solarni panel proizvodi struju u svemiru i potom je šalje na Zemlju? Moguće je!

Naučnici iz „Pentagona“ izveli su u svemiru uspešnu probu solarnog panela, veličine kartonske kutije za picu.

Ovaj panel je dizajniran kao prototip za buduće sisteme koji bi mogli električnu energiju da šalju iz svemira na bilo koju tačku Zemlje.

Za početak biće moguće prikupljanje, a zatim i transfer te iste energije na našu planetu.

Maja 2020. godine „Pentagon“ je već lansirao panel na dronu i tada je po prvi put imao zadatak da sakuplja, konvertuje i zatim šalje električnu energiju ka Zemlji, piše Si-En-En.

Ime prototipa je Fotovoltni radiofrekventni antenski modul (PRAM), a panel je dizajniran da najbolje iskoristi svetlost u svemiru koja ne prolazi kroz atmosferu i tako zadrži energiju plavih talasa, čineći je moćnijom od sunčeve svetlosti koja dolazi do Zemlje. Plava svetlost se širi pri ulasku u atmosferu, zbog čega nebo izgleda plavo.

Ovaj dron obiđe Zemlju na svakih 90 minuta, a najnoviji eksperimenti pokazuju da je panel sposoban da proizvede oko 10 W energije za prenos. To je dovoljno za, recimo, napajanje tablet računara.

Iako je tehnologija kojom će ovaj panel uspeti da pošalje struju nazad na Zemlju već dokazana, još uvek je na čekanju. Naučnici objašnjavaju, da ako se projekat razvije i „bude sadržao ogromne svemirske solarne antene, mogao bi da emituje mikrotalase, koji bi se u trenutku pretvorili u električnu energiju, u bilo kom delu naše planete“.

Foto-ilustracija: Unsplash (Asia Chang)

Ova tehnologija konvertovanja energije je jako skupa i bile bi potrebe godine da se isplati, međutim pokazalo se da sistem funkcioniše.

Naučnici naglašavaju da će ekološke prednosti ovakvog sistema biti nemerljive kada sistem počne da funkcioniše u punom kapacitetu.

Tehnologija, ako bi bila dostupna već od danas, imala bi neposrednu primenu prilikom prirodnih katastrofa, u trenucima kada bi se urušila čitava infrastruktura.

„Moja porodica živi u Teksasu. Svi koji su trenutno bez napajanja električnom energijom usred hladnog talasa, jer je mreža preopterećena, mogli bi ponovo da imaju struju kada bismo imali ovakav sistem i mogli tamo da preusmerimo malo energije ka njima“, objasnio je jedan od naučnika, Kris DePuma.

Jovana Canić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti