Smanjena proizvodnja energije u crnogorskim hidroelektranama

Foto – ilustracija: Pixabay

Elektroprivreda Crne Gore saopštila je da je proizvodni učinak crnogorskih hidroelektrana u prvih osam meseci ove godine manji između 40 i 50 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, usled velike suše.

Izvršni rukovodilac Direkcije za upravljanje energijom, Darko Krivokapić, istakao je da su skromni rezultati hidroenergetskih objekata EPCG još drastičniji ukoliko se uporede sa projektovanim vrednostima za taj period godine. On je naveo da je za osam meseci hidroelektrana Perućica proizvela oko 295 GWh električne energije ili 42 odsto manje u odnosu na isti prošlogodišnji period, dok je u istom periodu HE Piva sistemu isporučila oko 257 GWh, odnosno 50 odsto manje u odnosu na prošlu godinu. U julu je HE Perućica proizvela oko 7 GWh električne energije, čak 73 odsto manje od planiranog, a HE Piva oko 20 GWh ili 68,5 odsto manje od bilansom projektovanih količina energije.

On je izjavio da se ovakvi nedostaci obezbeđuju iz uvoza i vetroelektrana, a okosnicu čini proizvodnja Termoelektrane Pljevlja koja je za osam meseci proizvela 765,5 GWh, 14 odsto više od proizvodnje tokom prošle godine.

izvor: energetika.ba

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti