Smanjen broj energetski ugroženih domaćinstava u Škotskoj – primer dobre energetske uštede

Scottish And Southen EnergyKompanija „Škotska i Južna Energija“ (Scottish And Southern Energy), pored izgrađenog (Headyard Hill) vetroparka u blizini grada Girvan koji ima snagu da energijom snabdeva 50 domaćinstava, izdvojila je 300.000 funti kako bi povećala energetsku efikasnost, nudeći postavljanje besplatne izolacije na kućama.

Projekat je orijentisan ka smanjenju energetske potrošnje i ka smanjenju broja energetski ugroženih domaćinstava. Kako bi lakše pokazali na kom je mestu u kući gubitak energije najveći, geodeti su koristili termalnu kameru; na taj način tačno se moglo videti gde je intervencija najpotrebnija i koja debljina izolacije je najbolje rešenje. Takođe, uzimao se u obzir i uticaj na životnu sredinu kroz proizvodnju emisije štetnih gasova, a na kraju bi domaćinstva dobila stručni izveštaj i nakon toga bi otpočelo postavljanje izolacije.

Ukupno 480 kuća prošlo je kroz proces postavljanja izolacije čime je ušteđeno blizu 2,900,000 kwh struje, što znači da je prosečna potrošnja godišnje po domaćinstvu bila 6,200 kwh. Zahvaljujući ovoj intervenciji emisija štetnih gasova iz ove regije smanjena je za 744 tona ugljendioksida, a broj energetski ugroženih domaćinstava smanjio se za 10 %.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti