Slovenija se pridružila međunarodnom istraživačkom projektu za elektromobilnost

Foto-ilustracija: Pixabay

U Sloveniji je u sredu predstavljen savez za projekat Edison, strateški međunarodni evropski projekat elektromobilnosti u jugoističnoj Evropi, koji okuplja 40 partnera koji će posvećeno raditi na razvoju indukcionog bežičnog sistema punjenja električnih vozila, razvoju efikasnog pogona i novih aplikacija za elektromobilnost.

Inicijator projekta u Sloveniji je firma Hidria iz automobilske branše, a glavni partner mu je Kolektor. Slovenački cilj projekta, kog je ličnim prisustvom na predstavljanju podržao i premijer Miro Cerar, jeste razvoj domaćih tehnologija koje će prvo biti implementirane u Sloveniji i zatim ponuđene u inostranstvo.

Nalik na nemački projekat Industrija 4.0, ova država ima ambiciju da postane lider u novim tehnologijama. Reč je o povezivanju partnera koji rade na rešenjima s predstavnicima firmi koje proizvode vozila u konzorcijum, a među njima su Cluster GIZ ACS + D, Sieva, Petrol, kao i brojna slovenačka start-up preduzeća i međunarodni partneri.

Jedan od prvih poteza biće uvođenje električnih autobusa u Kopru za paralelno testiranje novih tehnologija punjenja, distribucija e-bicikala i gradnja inovacijskog centra za zelenu mobilnost.

Predsednik uprave Hidrije Iztok Seljak Sloveniju zbog svoje veličine i položaja vidi kao prirodni demonstracioni laboratoriju za zelenu mobilnost, a kao dobar primer navodi Zelenu Keltiku, u sklopu kojeg je u Bovcu, Kobaridu i Tolminu postavljeno 10 punionica za električna vozila u cilju ozelenjavanja prometa u NP Triglav.

U sklopu projekta Edison Slovenija već se priprema zahtev za evropski istraživački projekat u saradnji sa Austrijom i Mađarskom, a u martu iduće godine, kada se u Ljubljani sastaju evropski ministri saobraćaja, Slovenija se nada već nešto pokazati.

– Nemamo sve odgovore, ali znamo sve ključne problem – kaže Seljak i izražava nadu da bi elektromobilnost mogla stvoriti i do hiljadu radnih mesta.

Cilj je postavljanje punionica na autoputevima koje povezuju Minhen, Salcburg, Ljubljanu, Zagreb, Beograd, Skopje, Atinu i Istanbul, objavili su slovenački mediji, prenosi portal Energetika-net.

Kroz partnerstvo Edison je i deo projekta Zelena Balkanika koje podrazumeva gradnju punionica na koridoru Ljubljana – Zagreb – Beograd – Priština – Tirana – Dubrovnik –Zadar – Kopar i nazad. Projekat podržavaju predsednici devet država Jugoistočne Evrope i evropska komesarka za transport Violeta Bulc.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti