Sledeće nedelje konferencija DANI SUNCA

Foto-ilustracija: Pixabay (fabersam)

Još nas samo sedam dana deli od međunarodne konferencije DANI SUNCA 2023. u Bolu na Braču! Organizatori konferencije su Obnovljivi izvori energije Hrvatske, a pokrovitelji ovog događaja posvećenog razvoju projekata sunčeve energije su Evropska komisija, Vlada Republike Hrvatske, SolarPower Europe, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Evropske unije, Ministarstvo prostornoga uređenja, građevinarstva i državne imovine, Ministarstvo poljoprivrede, Evropska banka za obnovu i razvoj te Evropska investiciona banka. Uz 400 prijavljenih učesnika traži se i mesto više za praćenje programa u kojem je više od 60 predavača i panelista. Još imate vremena da se pridružite i budete deo konferencije 25. i 26. maja, a kako se prijaviti pogledajte ovde OVDE

Pokrovitelji, partneri, brojni sponzori i veliko interesovanje za učestvovanje na konferenciji potvrđuju da je korišćenje solarne energije najvažnija tema za brže ostvarivanje energetske nezavisnosti. Hrvatska i susedne zemlje imaju veliki potencijal za korišćenje sunčeve energije. Zapravo, neiskorišćeni solarni potencijal u ovom regionu je među najboljima u Evropi! Ipak, udeo realizovanih solara u Hrvatskoj je još uvijek ispod jedan odsto. Cilj Evropske unije da do 2030. postigne 45 odsto obnovljive energije rezultiraće značajnim rastom solarnih projekata. Međutim, ključno je primeniti mere koje osiguravaju da se taj rast može dogoditi, kao što su otporne elektroenergetske mreže, pojednostavljeno izdavanje dozvola, kvalifikovana radna snaga, otporni lanci snabdevanja i stabilno regulatorno okruženje koje može privući ulagače.

Na koji način promeniti sve što je potrebno da bismo ubrzali i osnažili razvoj solarnih projekata u skladu s postavljenim nacionalnim, ali i evropskim ciljevima? To je samo jedno od pitanja o kojima će se razgovarati na konferenciji DANI SUNCA. Koliki doprinos u postizanju energetske nezavisnosti mogu dati agrosolarne elektrane te kako mogu pomoći poljoprivredi u ublažavanju posledica klimatskih promena tema je kojoj konferencija daje posebnu važnost te nakon panela Agrosolarna elektrane za poljoprivrednu i energetsku proizvodnju organizovan je i stručni okrugli sto za dodatnu edukaciju i sva pitanja koja poljoprivrednici žele da postave o ovoj temi. 

Solarna energija ima veliki potencijal za razvoj energetike, ali i privrede, pomaže dekarbonizaciji i smanjenju zavisnosti o uvozu energije. Iako njen razvoj u Hrvatskoj teče sporije od očekivanog, broj solarnih elektrana na krovovima domaćinstava, ali i kompanija, iz dana u dan se povećava. Za postizanje energetske nezavisnosti do 2030. godine potrebno nam je oko 2.500 MW solarnih elektrana koje bi godišnje mogle da proizvedu 3 TWh električne energije. 

Evropska komisija se zalaže za razvoj posebnih „Go-to“ područja u kojima će izdavanje dozvola za OIE projekate biti gotove u roku od godinu dana i to je jedna od tema konferencije. Mapiranje ovih područja za Hrvatsku započeo je OIEH i o tome će govoriti na panelu. Finansiranje velikih i malih OIE projekata spremne su da podrže sve finansijske institucije u Hrvatskoj, ali po broju investicija ističu se one velike poput EBRD i EIB koje će izneti svoja iskustva u finansiranju solarnih projekata u Hrvatskoj i regionu. 

Pročitajte još:

Foto: Promo

U Evropskoj uniji je gotovo 66 osto električne energije iz solarnih elektrana bilo proizvedeno na mestu potrošnje, što potvrđuje da ovaj sektor daje značajan doprinos razvoju projekata solarne energije. Zato je razvoj solarnih instalacija na mestu potrošnje još jedna od tema konferencije. 

Važan deo konferencije posvećen je energetskim izazovima u industriji. Naime, industrijski i preduzetnički sektor prošle je godine podneo najteži udar energetske krize te se sve više okreće kupovini zelene energije putem PPA ugovora – dugogodišnjih ugovora o nabavci obnovljive energije direktno od proizvođača. Ovi ugovori, tvrdi EU, imaju ključnu ulogu u razvoju obnovljivih megavata i novih OIE projekata. Osim toga pomažu industriji u ispunjavanju klimatskih ciljeva i postizanja karbonske neutralnosti. Kako se pripremaju i koje sve benefite donose saznaćete na DANIMA SUNCA.

Razvoj solarne energije zahtevaće i ubrzano priključenje novih elektrana na mrežu te razvoj mrežnih kapaciteta spremnih za njihov priključenje. Jesu li i koliko Hrvatska i zemlje u regionu spremne za ubrzani razvoj OIE projekata reći će učesnici panela o regionalnom razvoju solarne energije koji dolaze iz Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije.

U bržem razvoju solarnih projekata svakako će pomoći i implementacija sistema baterijskog skladištenja energije koji mogu pomoći u otklanjanju brojnih problema s proizvedenim viškovima energije. Koliko je važna uloga skladišta energije u energetskoj tranziciji i na koji način hibridni sistemi mogu da učestvuju u projektima solarnih elektrana pitanja su na koja ćemo čuti odgovore na konferenciji.

I u završnici, od zelene energije korist treba da imaju svi, a građani treba da imaju informacije o tome na koji način se mogu uključiti u energetsku tranziciju te koji benefit im ona donosi. Oni već duže vreme aktivno rade na osnivanju nezavisnih energetskih zajednica i osmišljavaju načine kako mogu svoje domove da napajaju zelenom, čistom i jeftinijom energijom. Uspešne energetske zajednice iz Hrvatske, regiona i Evrope na konferenciji će podeliti inspirativne priče o svojim aktivnostima.

 Izvor: OIE Hrvatska

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti