Skup o iskorišćenju biomase

biomasa garfondapv.org.rs

U Beogradu u petak 6. marta 2015. godine u prostorijama Privredne komore Srbije biće održan skup „Mogući problemi u realizaciji projekata korišćenja biomase na osnovu iskustva iz prakse“.

Kako je navedeno, ovaj skup ima za cilj da potencijalne investitore, projektante i korisnike energije iz biomase upozna sa novinama Zakona o energetici sa posebnim osvrtom na oblast biomase.

Predstavnik Ministarstva rudarstva i energetike gospodin Miloš Banjac govoriće o biomasu u Nacionalnom akcionom planu za korišćenje obnovljivih izvora energije i u Zakonu o energetici, a predstaviće i projekte koje realizuje resorno ministarstvo u oblasti biomase.

Predstavnik International Finance Corporation (IFC) i World Bank Group gospodin Nebojša Arsenijević daće informacije o podršci projektima za iskorišćenje biomase u Srbiji, a predstaviće i primere daljinskog grejanja na biomasu, kao i kombinovanog postrojenja za proizvodnju toplotne i električne energije.

Tehnički direktor kompanije „Biomasa“ iz Slovenije gospodin David Špeh govoriće o primerima dobre prakse projektovanja i izgradnje sistema na drvnu biomasu, dok će predsednik opštine Nova Varoš gospodin Dimitrije Paunović predstaviti Studiju izvodljivosti daljinskog grejanja na biomasu opštine Nova Varoš. Takođe, predstavnik Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) gospođa Maja Matejić predstaviće projekat „Smanjenje barijera za ubrzani razvoj tržišta biomase u Srbiji“.

Skup „Mogući problemi u realizaciji projekata korišćenja biomase na osnovu iskustva iz prakse“ organizuju Privredna komora Srbije i Srbsko slovenački poslovni klub Slovenija u saradnji sa Privrednom komorom Vojvodine i Stalnom konferencijom gradova i opština, a uz podršku Ministarstva rudarstva i energetike.

Sandra Jovićević

foto: garfondapv.org.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti