Skandinavske zemlje pomažu Srbiji u prelasku na cirkularnu ekonomiju

Foto-ilustracija: Pixabay

Projekat „Jačanje cirkularne ekonomije u Srbiji – nordijska iskustva“ predstavljen je u rezidenciji ambasadora Norveške u Beogradu. To je zajednički projekat ambasada Danske, Finske, Norveške i Švedske, uz podršku Nordijskog saveta ministara, koji za cilj ima da pomogne Srbiji u usvajanju principa i prelasku na cirkularnu ekonomiju.

U cirkularnoj ili kružnoj ekonomiji u kojoj se otpad pretvara u novac i pri tome čuva životna sredina, skandinavske zemlje su bile pioniri. Sada žele da podele svoja iskustva i pomognu Srbiji u usvajanju principa održivog razvoja i cirkularne ekonomije na putu ka zelenijoj budućnosti.

„Uveren sam da je prelazak sa linearne na cirkularnu ekonomiju, ključ pozicioniranja na evropskom tržištu. Srećan sam da vidim spremnost u Srbiji za ovu specifičnu tranziciju“, kaže ambasador Norveške u Beogradu Jern Jelsta.

Tokom septembra i oktobra održaće se radionice u Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu i Beogradu, na kojima će stručnjaci iz nordijskih zemalja prikazati primere dobre prakse kako bi ključni akteri, a to su građani i poslovni sektor razumeli da je otpad iz jedne industrije sirovina za drugu industriju.

„To je dobro za razvoj postojećih biznisa, kreiranje novih biznisa i otvaranje novih radnih mesta u Srbiji“, ističe ambasador Finske u Beogradu Kimo Lahdevirta.

Ovom prilikom, književniku, prevodicu i izdavaču Vladislavu Bajecu ukazom norveškog kralja, uručen je orden za doprinos promociji norveške književnosti i kulture.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti