Sistem u potpunosti spreman za predstojeću grejnu sezonu

Foto-ilustracija: Pixabay

„Padom temperature i dolaskom jeseni, Grad Beograd ulazi u period intenzivne pripreme sistema grejanja u prestonici. Grejna sezona počinje 15. oktobra, a završava se 15. aprila“, rekao je gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić.

Govoreći o Odluci o snabdevanju toplotnom energijom, koja je prošle grejne sezone izmenjena, gradonačelnik je objasnio da je sada moguće grejnu sezonu početi već u periodu između 1. i 14. oktobra ukoliko prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda za naredni dan bude prognozirana prosečna dnevna temperatura 12 ili ispod 12 stepeni Celzijusa.

„Usvajanjem ovakve odluke formalizovali smo pokretanje ovog velikog sistema izvan grejne sezone, sa ciljem da radijatori budu topli ukoliko i izvan grejne sezone budu niske temperature. Probe, koje podrazumevaju proveru funkcionisanja 14 toplana i 22 kotlarnice, trajaće od 1. do 10. oktobra. Ukoliko se tempetarura spusti ispod propisanih vrednosti, grejna sezona će početi ranije“, objasnio je gradonačelnik.

Treba naglasiti da su tokom letnjih meseci obavljeni radovi na toplovodnim izvorima, toplovodnoj mreži i primarnim delovima toplotnih predajnih stanica. Pored redovnog održavanja svih delova sistema i zamene elemenata kod kojih je konstatovan problem, privedeni su kraju i svi višegodišnji investicioni radovi.

„Nabavljeni su svi energenti neophodni za proizvodnju toplotne energije. Javno komunalno preduzeće „Beogradske elektrane” ugovorilo je snabdevanje toplotnih izvora prirodnim gasom, primarnim energentom koji čini čak 96 odsto ukupne potrošnje“, objasnio je Radojičić.

Sistem daljinskog grejanja u Beogradu jedan je od najvećih u Jugoistočnoj Evropi, zagreva više od 22 miliona metara kvadratnih poslovnog i stambenog prostora.

„Kada govorimo o grejanju u dvomilionskom gradu, najvažnije je da smo građanima obezbedili kvalitet. Kontinuirano smo radili na održavanju celog sistema, kako bismo osigurali da je snabdevanje toplotnom energijom pouzdano i stabilno“, zaključio je gradonačelnik.

Izvor: Grad Beograd

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti