POČINJE GREJNA SEZONA: Saznajte koji su najisplativiji načini da nam kuće i stanovi ove zime budu topli i kako da uštedimo na računu za grejanje

Foto-ilustracija: Pixabay

Agencija za energetiku Republike Srbije izračunala je koliko će novca za grejanje u sezoni 2017/18. prosečno domaćinstvo u Srbiji morati da utroši u odnosu na to za koji se energent opredeli.

Za grejanje prosečno izolovanog stambenog prostora od 60 m2 na 20oC u toku 16 sati dnevno u celom stanu, 180 dana u grejnoj sezoni, potrebna je energija od oko 9.000 kWh (150 kWh/m2 je prosečna procenjena potrošnja u Srbiji).

Najniže troškove energije za grejanje, za navedene uslove, u grejnoj sezoni 2017/2018. (prema cenama iz oktobra 2017.) imaće domaćinstva koja se greju na drvo u područjima Srbije u kojima se ono može nabaviti po nižim cenama (na primer 4.500 dinara po m3) i ukoliko imaju novije peći čija je efikasnost veća, npr. 65%. U tom slučaju im je za nabavku goriva potrebna 37 hiljada dinara za sezonu.

Povoljno je grejanje i na prirodni gas (42 hiljada), čija je dodatna prednost i komfor koji pruža. Nešto viši su troškovi grejanja na ugalj (47 do 50 hiljada dinara).

Foto-ilustracija: Pixabay

Veće troškove, oko 60 hiljada dinara, imaće domaćinstva koji koriste skuplje ogrevno drvo čija je cena 6.200 dinara po m3 i imaju peći niže efikasnosti, kao i građani koji se greju na pelet, čiji su godišnji troškovi oko 66 hiljada, ako se sagoreva u efikasnijim pećima konstruisanim za ovo gorivo.

Domaćinstva koja koriste termoakumulacione peći imaće troškove energije od 48 hiljada dinara, ali samo ukoliko se isključivo koristi jeftinija noćna električna energija. Dopunjavanje peći korišćenjem skuplje električne energije samo tokom dva sata dnevno, uvećava troškove za čak 44%, na oko 69 hiljade dinara, što je skuplje od većine alternativnih goriva.

Najveće troškove energije za grejanje imaće domaćinstva koja koriste električnu energiju direktno u grejnim telima i kotlovima za etažno grejanje i propan butan gas. Za nabavku energenata ili energije ona moraju izdvojiti po 128 hiljada dinara.

Foto-ilustracija: Pixabay

U odnosu na prethodnu godinu, većina jediničnih cena je porasla od 1 do 9%, dok je cena propan butan gasa viša za 14%.

Svi navedeni troškovi će biti niži ili viši, ukoliko se koriste peći i kotlovi čija je efikasnost manja ili veća, ukoliko su vam stan ili kuća bolje ili lošije izolovani, ukoliko grejete kraće ili duže vreme od ovde navedenih.

Navedeni iznosi obuhvataju samo troškove nabavke energije, odnosno goriva, a ne obuhvataju investicione troškove (npr. nabavku peći i ugradnju instalacija centralnog grejanja) i troškove periodičnih pregleda i održavanja.

Foto-ilustracija: Pixabay

SAVETI GRAĐANIMA

Pri izboru načina grejanja, tražite pomoć stručnjaka.

Ukoliko ste u mogućnosti, izolujte svoj stambeni prostor i promenite prozore.

Ukoliko kupujete nove peći i kotlove, izaberite one koji su energetski što efikasniji.

Podsticaji koje bi obezbedila država, doprineli bi da se smanje računi za energiju, visoka potrošnja energije u domaćinstvima i emisija štetnih gasova, kao i broj energetski ugroženih kupaca, a pomogli bi i otvaranju novih radnih mesta u Srbiji.

(izvor: AERS)

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti