Sigurno snabdevanje energentima zajednički cilj Srbije, Mađarske i Bugarske

 

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić izjavio je juče da je bezbednost u regionu i sigurno snabdevanje svim ključnim energentima zajednički cilj naše zemlje, Mađarske i Bugarske, o čemu je danas razgovarao sa zvaničnicima tih zemalja.

Antić je novinarima u Palati Srbija rekao da je imao niz bilateralnih i zajedničkih sastanaka sa ministrom spoljnih poslova Mađarske Peterom Sijartom i ministrom energetike Bugarske Tamenuškom Petkovom, na kojima je razgovarano o zajedničkim aktivnostima za izgradnju dodatnih kapaciteta za transport gasa i mogućnostima priključenja na Turski tok.

– Dogovorili smo se da u narednom periodu imamo daleko snažniju koordinaciju u smislu razvijanja novih energetskih projekata, koji će dovesti do toga da region bude energetski stabilniji i bezbedniji i da naši energetski nacionalni suvereniteti budu definisani u kontekstu međusobne saradnje, rekao je ministar.

On je naglasio da snažna koordinacija u narednom periodu treba da dodatno podstakne realizaciju novih projekata.
Sijarto je naglasio da je energetska bezbednost od suštinskog značaja u ovom delu Evrope i da zato treba diverzifikovati rute i izvore snabdevanja.

On je, govoreći o prirodnom gasu, ukazao na značaj toga da se snabdevanje ovim energentom diverzifikuje rutom sa juga.

Mislimo da postoji intencija Gasproma da isporučuje gas u region centralne Evrope kroz drugu cev Turskog toka i nadamo se da će naši bugarski prijatelji implementirati sve neophodne investicije kako bi mogli da isporučuju gas Srbiji, koji bi onda išao ka Mađarskoj i drugim evropskim zemljama, rekao je Sijarto.

Petkova je istakla da su se tri zemlje ujedinile oko te mogućnosti i da će razgovori o saradnji biti nastavljeni, kako bi se postigli što bolji rezultati za potrošače sve tri zemlje.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti