Erdogan: Turska će 2021. godine imati električni automobil domaće proizvodnje

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je poručio da će njegova zemlja 2021. godine imati električni automobil domaće proizvodnje, javlja Anadolu Agency (AA).

– Naš električni automobil domaće proizvodnje izlazi na drum 2021. godine, što će bruto domaćem proizvodu dati doprinos od 50 milijardi evra te će smanjiti i našu zavisnost za naftom. Vreme je za automobil domaće proizvodnje. Došlo je vreme Turske, naveo je Erdogan na zvaničnom Twitter nalogu.

Dodao je kako će se na ovaj način razvijati i drugi važni privredni sektori u zemlji.

– Razvijat će se blizu 100 sektora. Softver i digitalna tehnologija. Doprinos automobilske industrije BDP-u će biti 50 milijardi eura, dok će donijeti i novih 20 hiljada radnih mesta”, naveo je Erdogan.

Predsednik Turske je u ponedjeljak izjavio da će 2019. godine biti završen prototip prvog električnog automobila domaće proizvodnje u Turskoj.

– Prototip prvog automobila domaće proizvodnje bit će spreman 2019., a serijska proizvodnja 2021. godine”, rekao je Erdogan u obraćanju na iftarskom programu u Bursi.

Turska je prošlog novembra pokrenula zajedničku investiciju kako bi proizvela prvi automobil domaće proizvodnje, dok je 31. maja potpisan sporazum o partnerstvu u cilju izgradnje automobilskog brenda.

Energetika.ba / AA

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti