Sekretarijat za javni prevoz i GSP obeleželi Evropsku nedelju mobilnosti

Foto: Grad Beograd

Sekretarijat za javni prevoz i Gradsko saobraćajno preduzeće „Beograd” obeleželi su Evropsku nedelju mobilnosti prezentacijom vozila sa alternativnim pogonima motora na platou ispred Starog dvora.

Sekretarijat za javni prevoz dao je doprinos Evropskoj nedelji mobilnosti, s osnovnom idejom da se promovišu alternativni vidovi transportnog prevoza, pre svih pešačenje i biciklizam, istakao je resorni sekretar Jovica Vasiljević.

„Javni prevoz zauzima posebno mesto u sistemu većine gradova koji učestvuju u Nedelji mobilnosti. Grad Beograd traži mogućnost povećanja žutih traka u saobraćaju, kao oblika davanja prioriteta tramvajima na pojedinim raskrsnicama. U toku je izrada projekta koji se sprovodi sa kompanijom „Simens” i koji treba da omogući prioritetno kretanje tramvaja na određenom broju raskrsnica“, naveo je Vasiljević.

On je istakao da je u prvoj fazi cilj da tramvaji u potpunosti dobiju prioritet, gde god je to moguće, dok je u dugoj fazi cilj da se i autobuskom podsistemu da prioritet na raskrsnicama, najavio je Vasiljević.

Foto: Grad Beograd

Direktor GSP-a Radiša Momčilović je podsetio da se 14. oktobra obeležava 128 godina postojanja javnog prevoza u Beogradu.

„Od osnivanja do danas, GSP je pratio vodeće trendove evropskih gradova. Poslednjih nekoliko godina se sve više kupuju vozila sa alternativnim pogonima motora u cilju što manjeg zagađenja vazduha. Iz istog razloga je GSP 2016. uspostavio liniju sa elektroautobusima, dok je od prošle godine uspostavljena linija u pešačkoj zoni, popularni „Vrabac”. Prošle godine kupljena su 244 autobusa sa dizel motorima, koji imaju nultu emisiju štetnih gasova„, naveo je Momčilović i najavio kupovinu dodatnih 10 električnih autobusa, kao i 100 dizel vozila bez štetnih gasova.

Srbija i Grad Beograd aktivno učestvuju u Evropskoj nedelji mobilnosti od 2002. godine. Ove godine učešće je uzelo 50 zemalja i više od 2.800 gradova, među njima 31 grad iz Srbije.

Izvor: Grad Beograd

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti