Sedam tona plastike iz mora „nasukano“ na obalu Australije

Foto-ilustracija: Pixabay

Na severnoj obali australijskog kontinenta, na plaži Djulpan našlo se čak sedam tona morske plastike, među kojima ima i plastičnih flaša, upaljača i ribarskih mreža.

Organizacija za zaštitu mora „Sea Shepherd“ tvrdi da je otpad iz mora isplivao na obalu, što je još jedan od dokaza o neprekidnom kretanju plastike širom planete. Njihovi članovi su se pridružili autohtonim rendžerima u uklanjanju plažne deponije na prostoru od 2 kilometra duž plaže.

Dve trećine đubreta činile su flaše vode, upaljači, intimni veš, cipele, igračke, četkice za zube, omotači za led i slično. Među ostalim otpadom našlo se više od 70 različitih vrsta ribarskih mreža, a neke od njih sadržale su i kosti kornjače.

Liza Diks iz „Sea Shepherd Australia“ izjavila je da je ovo najgori slučaj plastičnog otpada sa kojim se grupa susrela, iako su imali preko 600 akcija čišćenja australijskih plaži.

Dženifer Lavers, morski biolog sa tasmanijskog univerziteta, pomogla je organizaciji u analizi porekla otpada i smatra da je veći deo upravo od plastike za jednokratnu upotrebu, a za pojedine ostatke tvrdi da su stari decenijama.

Pretpostavljaju da je otpad stigao iz jugoistočne Azije, ali svesni su i toga da otpad iz Australije završava negde drugde, što ukazuje na složenost problema.

Lavers ne smatra da je situacija nepopravljiva, već veruje da se nešto može učiniti po tom pitanju.

Foto-ilustracija: Pixabay

Inače, prošlogodišnje čišćenje ove plaže bilo je organizovano u oktobru i trajalo je dve nedelje. Otežavajuća okolnost bila je što ne postoji put do plaže, te su ga morali napraviti kako bi neophodna vozila mogla da joj pristupe.

Premijer Skot Morison glasao je da se reši problem sa otpadom iz Australije, koji većinom završi u okeanima. Njegova pobeda treba da bude usmerena na pojačanje lokalne reciklažne industrije i zabranu izvoza materijala koji se može reciklirati.

Vlada smatra da tek 12 odsto plastičnog otpada u Australiji biva reciklirano, što je premalo.

Jelena Cvetić

 

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti