Sastanak s predstavnicima UNESCO-a zbog Plitvičkih jezera

mid_587e2bda49a35U okviru aktivnosti u vezi sa Nacionalnim Parkom Plitvička jezera koje je pokrenulo Ministarstvo zaštite okoline i energetike, u Hrvatsku su doputovali predstavnici UNESCO-a i Međunarodne unije za očuvanje prirode (IUCN) koja sprovodi stručne evaluacije za UNESCO. Oni će dati svoje mišljenje o stanju u parku kao i optimalnim rešenjima.

 Na sastanku je iznet pregled stanja u NP Plitvička jezera,  a bilo je govora i o problemima velikog broja posetitelja, problemima s prostornim planom i povezanim izdavanjem građevinskih dozvola, inspekcijskom nadzoru, sistemu vodoprivrede i kanalizacije.

Ministarstvo će u saradnji s ostalim telima izraditi i zajednički akcijski plan za rešavanje uočenih problema za svaki od sektora (prostorno uređenje i graditeljstvo, zaštita prirode, vodoprivreda) i u skladu sa uputstvima UNESCO-a, poduzeti dalje potrebne korake za rešavanje problematike.

Glavni cilj nam je efikasna zaštita i očuvanje Nacionalnog parka Plitvička jezera kroz bolje upravljanje posetiocima  i pojačanu kontrolu izgradnje objekata i ostale infrastrukture. Sve u cilju da pritisak turističke delatnosti ne bi ugrozio prirodne vrednosti zbog kojih je park i uvršten na UNESCO listu.

Izvor: mzoip.hr

Vesna Vukajlović

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti