Sastanak Pregovaračke grupe 27 – životna sredina i klimatske promene

Foto: PKS

U organizaciji Ministarstva zaštite životne sredine, uz podršku ENVAP projekta, u Privrednoj komori Srbije, održan je sastanak Pregovaračke grupe 27, kome je prisustvovalo preko 80 učesnika.

Sastanak je otvorila državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine i predsednica Pregovaračke grupe 27, Sandra Dokić, predstavljajući trenutne pozicije i rokove u Akcionom planu za ispunjavanje merila za zatvaranje Poglavlja 27.

Državna sekretarka je na početku podsetila prisutne članove radne grupe da je u decembru 2021. godine, na međuvladinoj konferenciji Srbije i Evropske unije u Briselu otvoren klaster 4, koji obuhvata četiri poglavlja u pregovorima o pristupanju, među kojima i Poglavlje 27 – životna sredina i klimatske promene. U nastavku je istakla da je za zatvaranje Poglavlja 27 identifikovano ukupno 8 merila, od čega je sedam sektorskih, a jedno horizontalno i odnosi se na jačanje institucionalnih kapaciteta. Ukratko je dala pregled trenutnog stanja i rokova za transpoziciju EU propisa u okviru akcionog plana, istakavši da treba još jednom preispitati i usaglasiti rokove između svih nadležnih ministarstava i institucija.

Pročitajte još:

Govoreći o svakom potpoglavlju, od horizontalnog zakonodavstva, kvaliteta vazduha, kvaliteta vode, upravljanja otpadom, preko zaštite prirode, kontrole industrijskog zagađenja, hemikalija, buke, klimatskih promena, pa i oblasti civilne zaštite, ona je posebno naglasila da će članovi Pregovaračke grupe, nakon svih unetih izmena i dopuna, dobiti akcioni plan na mišljenje i izjašnjavanje.

Pomoćnik ministarke životne sredine i zamenik predsednika Pregovaračke grupe 27, Dušan Čarkić, je govorio o pripremi Izveštaja o napretku Srbije za 2023. godinu za Poglavlje 27 – životna sredina i klimatske promene.

Izvor: PKS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti