Saradnja Srbije sa Azijskom bankom za infrastrukturne investicije

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

O potencijalnim modelima za saradnju u oblasti dekarbonizacije, obnovljivih izvora energije i jačanja prenosne i distributivne mreže, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je sa potpredsednikom Odbora direktora Azijske banke za infrastrukturne investicije (AIIB) Konstantinom Limitovskim.

Tokom sastanka, ministarka je istakla da će Srbija u narednim godinama ulagati značajna sredstva u energetsku infrastrukturu kako bi razvijala više kapaciteta iz OIE, osigurala dovoljno energije i energenata za građane i privredu i smanjila negativne uticaje na životnu sredinu, navodi se na sajtu Ministarstva.

„Intenzivno smo radili na sagledavanju situacije u energetskom sektoru, definisali gde su nam najveće potrebe da bismo mogli da budemo nezavisni i stabilni u godinama koje dolaze i utvrdili prioritetne investicije za proizvodnju, prenos i distribuciju električne energije, nastavak gasifikacije, nove gasne interkonekcije, naftna skladišta i naftovode. U narednih 10 godina biće potrebno da uložimo oko 15 milijardi evra u razvoj energetskog sektora’’, navela je ministarka Đedović.

Pročitajte još:

Ministarka je ukazala na opredeljenost Vlade Srbije za uspostavljanje strateške saradnje sa investitorima u oblasti OIE kao i da će uskoro biti definisani prioritetni projekti koji se između ostalog mogu realizovati u saradnji sa AIIB.

Konstantin Limitovski ocenio je da postoji puno prostora za saradnju AIIB i Srbije sa posebnim akcentom na energetske projekte koji su u trenutnim međunarodnim okolnostima jedan od glavnih prioriteta banke. Imajući u vidu da se Srbija nalazi u procesu energetske tranzicije, naglasio je veliki potencijal u finansiranju solarnih i vetroelektrana, gasne infrastrukture i unapređenju prenosne i distributivne mreže.

Azijska infrastrukturna investiciona banka (AIIB) je jedna od najvećih razvojnih banaka u svetu koja je fokusirana na ekonomski razvoj i unapređenje infrastrukture u Aziji, ali i članicama banke iz celog sveta.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti