Saradnja Srbije i Kine u oblasti zaštite životne sredine

Foto: beograd.rs

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić prisustvovali su danas u Budimpešti potpisivanju Ugovora o izgradnji toplodalekovoda Obrenovac–Novi Beograd, sa kineskom kompanijom „Power Construction Corporation of China“.

Ugovor o izgradnji toplodalekovoda, koji je potpisan na Samitu Kine i zemalja centralne i istočne Evrope (CIEZ), u ime Grada Beograda potpisao je gradonačelnik Siniša Mali, u ime JP „Beogradske elektrane“ direktor tog preduzeća Goran Aleksić, a u ime kineske kompanije „Power Construction Corporation of China“ Jang Fan.

Toplodalekovod će biti dug 26 kilometara, a ugovor je vredan 190 miliona evra. Korišćenjem tople vode iz TENT-a za grejanje Novog Beograda, godišnje će se uštedeti 43 miliona evra na uvozu gasa koji koriste Beogradske toplane.

Mali je, takođe, potpisao danas sa kineskim partnerima Sporazum o zajedničkom sprovođenju projekta prerade i odlaganja otpadnih voda iz centralnog gradskog područja. Drugi projekat, završetak primarne kanalizacije i izgradnja fabrike za preradu otpadnih voda u Velikom Selu, vredan je više od 250 miliona evra, rekao je on, dodavši da ta dva projekta, zajedno sa već potpisanim projektom o sređivanju deponije Vinča od 300 miliona evra, koji će raditi francusko-japanski konzorcijum, vrede više od 750 miliona evra. Predviđeno je da realizacija sva tri projekta počne krajem naredne godine.

Ministar rudarstva i energetike i nacionalni koordinator mehanizma saradnje „16 + 1“ Aleksandar Antić istakao je da bi izgradnja toplodalekovoda, koji je važan projekat za ukupnu energetsku stabilnost naše zemlje, mogla da bude završena do 2020. godine. Antić je objasnio da je reč o projektu koji povećava energetsku bezbednost naše zemlje, jer substituiše upotrebu uvoznog gasa energijom koju sami proizvodimo.

izvor: srbija.gov.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti