Saradnja Srbije i BiH u oblasti zaštite životne sredine i održivog razvoja

sastanak bih srbija.gov.rs

U sredu 4. novembra 2015. godine u Sarajevu ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine gospođa Snežana Bogosavljević Bošković potpisala je dokumenta o saradnji u oblasti vodoprivrede i zaštite životne sredine sa predstavnicima Saveta ministara Bosne i Hercegovine.

Kako je navedeno u saopštenju, potpisan je Protokol o saradnji između Vlade Republike Srbije i Saveta ministara Bosne i Hercegovine na očuvanju mosta Mehmed paše Sokolovića u Višegradu. Za sprovođenje protokola biće formirana mešovita radna grupa koja će pratiti izveštaje HE „Bajina Bašta“ i HE „Višegrad“ o režimu rada, kao i druge aktivnosti koje bi mogle da ugroze stabilnost mosta.

Potpisan je i Sporazum u oblasti zaštite životne sredine i održivog razvoja koji će predstavljati institucionalni okvir za unapređenje saradnje Srbije i Bosne i Hercegovine kada je reč o prenosu evropskog zakonodavstva u oblasti zaštite životne sredine, klimatskim promenama, zaštiti vazduha, upravljanju vodama, tretmanu otpadnih voda, upravljanju i tretmanu čvrstog otpada i hemikalija, očuvanju prirode, zaštiti biodiverziteta i geodiverziteta, obrazovanju u oblasti zaštite životne sredine.

Razgovaralo se i o mogućnostima za dalje unapređenje saradnje kada je reč o oblasti održivog upravljanja prekograničnim vodama i sprovođenju regionalnih projekata, kao i o unapređenju saradnje u oblasti zaštite životne sredine koji se tiče Programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina u okviru nove finansijske perspektive IPA II (2014-2020), zatim Pokretanja aktivnosti za prekograničnu saradnju u svrhu upravljanja čvrstim otpadom u slivu reke Drine, razmene i prenošenja iskustava u oblastima mitigacije i usklađivanja nacionalnog sa evropskim zakonodavstvom u oblasti klimatskih promena.

Sandra jovićević

foto: srbija.gov.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti