Moguća saradnja Srbije sa Portugalijom u oblasti energetike, zelene energije i OIE

Foto: Vlada Srbije

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i ambasadorka Portugalije u Srbiji Marija Virdžinija Mendes da Silva Pina razgovarale su danas o mogućnostima za saradnju dveju zemalja u oblasti energetike, sa posebnim osvrtom na zelenu energiju, energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije.

Mihajlović je istakla da Srbija i Portugalija mogu i treba da više sarađuju u energetskom sektoru, dodajući da naša zemlja priprema nove i menja postojeće zakone, uz donošenje važnih strateških dokumenata, sa ciljem da se naše tržište otvori za nove investicije, pri čemu su portugalske kompanije dobro došle.

Predsedavanje Portugalije Savetu EU nam može u tome pomoći. Usvojićemo potpuno novi Zakon o obnovljivim izvorima energije, u skladu sa EU regulativama, a iskustvo i znanje vaše zemlje kada je reč o većoj proizvodnji iz obnovljivih izvora nam je dragoceno, rekla je ona.

Ambasadorka Da Silva Pina je istakla da su Srbija i Portugalija po mnogo čemu slične zemlje, da je prethodna godina bila teška za sve, te da postoji veliki potencijal za saradnju u oblasti energetike.

„Imamo znanje i iskustvo u ovoj oblasti jer smo kao članica Evropske unije ranije započeli neke procese i želimo da ga podelimo sa vama“, rekla je Da Silivia Pena.

Jedan od prioriteta predsedovanja Portugalije je „zelena Evropa“ i sprovođenje „Evropskog zelenog plana“, a energetski sektor je u tome od suštinskog značaja.

„Naše kompanije imaju mnogo iskustva, posebno u obnovljivim izvorima energije – solarnoj i energiji vetra, koristimo najbolje prakse i zainteresovani smo da radimo zajedno“, rekla je ambasadorka Portugalije.

Izvor: Vlada Srbije

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti