Saradnja sa Nacionalnim konventom o EU na održivom razvoju

Foto – ilustracija: pixabay

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je danas, učestvujući na onlajn dijalogu sa članovima Nacionalnog konventa o EU, da je Vlada u postupku formiranja međuresorne radne grupe koja će se baviti temom održivog razvoja i donošenjem strategije održivog razvoja.

Ona je na onlajn skupu posvećenom održivom razvoju naglasila da je za donošenje kvalitetnog strateškog dokumenta važna saradnja svih činilaca u društvu, i u skladu sa tim pozvala predstavnike Konventa da se priključe toj radnoj grupi.

Brnabić je prenela da je predlog da predsedavajući međuresornoj radnoj grupi bude ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, dok bi zamenica predsedavajućeg bila Slavica Đukić Dejanović, kao savetnica premijerke na temu održivog razvoja.

Premijerka je uputila poziv Nacionalnom konventu o EU da odredi svoje predstavnike u međuresornoj grupi, što su predstavnici ovog tela prihvatili, kako bi se potom sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog krenulo u izradu strateškog dokumenta ili mape puta.

Ona je podsetila na to da je prethodna vlada još 2016. godine formirala jednu međuresornu radnu grupu, a da je Srbija 2019. godine u Ujedinjenim nacijama predstavila dobrovoljni nacionalni izveštaj o ispunjenju ciljeva održivog razvoja.

„Naš cilj jeste da dobrovoljni nacionalni izveštaj predstavimo i u sledećem ciklusu 2022. godine“, ukazala je Brnabić i ocenila da ciljeve održivog razvoja treba prilagoditi potrebama društva i odrediti prioritete.

Premijerka je izrazila zadovoljstvo zbog toga što je uspostavljena praksa dijaloga sa Nacionalnim konventom o EU, u napomenu da će početi planiranje i trećeg dijaloga, koji bi trebalo da bude održan za mesec dana.

„Nadam se da će ovaj dijalog i primer koji dajemo otvoriti mnoge druge dijaloge u Srbiji i dovesti nas do tačke u kojoj nije važno šta ko misli politički, već kako ko radi i kakvi su rezultati“, poručila je Brnabić.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti