Saradnja Crne Gore i Bugarske garantovaće sigurnost u prenosu električne energije u regionu

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić sa saradnicima se sastala juče sa ministarkom energetike Republike Bugarske Temenujka Petkovom.

Foto: Ministarstvo ekonomije Crne Gore

Sastanku je prisustvovao i izvršni direktor Operatora elektroenergetskog sistema EAD, Angelin Tsachev.

Na sastanku je dogovoreno da se uspostavi bilateralna radna grupa za saradnju u oblasti energetike između ove dve zemlje.

Članovi radne grupe će razmatrati potencijalnu saradnju koja bi omogućila bugarskoj strani da izvozi svoju električnu energiju preko podmorskog kabla.

Namera je da se koristi nova infrastruktura podmorskog kabla između Crne Gore i Italije, za koji se očekuje da će biti puštena u rad krajem 2019. godine.

Ministarka Sekulić je u okviru sastanka upoznala bugarsku delegaciju o statusu implementacije projekta.

Zajednička radna grupa će oceniti mogućnosti prevoženja električne energije proizvedene u Bugarskoj preko teritorije Crne Gore.

Takođe, će se ispitati opcije spajanja tržišta između zemalja.

Prema rečima ministra Petkove, sa puštanjem u rad podmorskog kabla, Crna Gora će imati istaknuto mesto u sektoru električne energije u regionu.

„Saradnja dve zemlje garantovaće sigurnost u prenosu i trgovini električnom energijom u regionu jugoistočne Evrope“, istakla je ona.

Ministarka Sekulić je zaključila da je raduje buduća saradnju na polju energetike između zemalja i da veruje da će biti uspešna.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti