Sajam solarne tehnike u Minhenu posetilo 65.000 ljudi, a među njima i naša redakcija

Foto: EP

U periodu od 20. do 22. juna 2018. godine, nemački grad Minhen ugostio je više od 3000 stručnjaka za solarnu tehniku u okviru vodeće svetske izložbe i sajma posvećenih ovoj oblasti, Intersolar. Oni su svoje proizvode predstavili na više od 50 hiljada kvadratnih metara.

Evropski energetski pejzaž se sve više decentralizuje i okreće leđa od tradicionalne mreže ka sve više rascepkanom sistemu. Ovu promenu karakteriše povećanje efikasnih i pristupačnih načina za proizvodnju energije, kako struje, tako i toplote, iz obnovljivih resursa, a jedan od njih je i Sunce, oko kojeg se okretala ova manifestacija – baš kao i naša planeta.

Foto: EP

Događaj je zainteresovao više od 65 hiljada posetilaca, a između ostalih i člana redakcije Energetskog portala koji nam je preneo svoje utiske. S obzirom na to da skupu Intersolar nije prisustvovao prvi put, primetio je da je, za razliku od prethodnih godina, 2018. veći naglasak stavljen na menadžment korišćenja i skladištenja energije, te su u okviru izložbenog prostora, pored nezaobilaznih proizvođača solarnih panela i invertora, u većoj meri bili zastupljeni i proizvođači baterija. Neki od izlagača bili su ABB, Tesla, Fronius, Mercedes-Benz, Porsche, Siemens

Foto: EP

Evropa se bavi idejom maksimalnog iskorišćavanja obnovljivih izvora energije iz već izgrađenih kapaciteta“, ocenio je direktor preduzeća MT-Komex, mašinski inženjer, Miloš Kostić.

U protekloj deceniji, cena izgradnje 1kW solarne elektrane je iz godine u godinu doživljavala drastičan pad da bi se ove konačno stabilizovala na oko hiljadu evra.

Ukoliko ste zainteresovani za izgradnju solarne elektrane, obratite nam se na info@energetskiportal.rs.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti