Sada su in električna vozila, a u budućnosti će biti od paukove svile

Automobilska industrija u svome razvoju ne ide samo u pravcu energetske efikasnosti već se sve više okreće upotrebi organskih materijala, pa nakon prvog biorazgradivog automobila napravljenog od šećerne repe i lana pod nazivom „Lina“ naučnici rade na pravljenju materijala na bazi paukove svile, a koji će koristiti za izradu auta.

Superautomobil osmisli su u Sjedinjenim Američkim Državama, a zasnovan je na paukovoj svili kao najjačem biološkom materijalu, gde pomešan s karbonskim vlaknima stvara materijal za karoseriju i šasiju.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

@velozzi је поделио/ла објаву

Do ove ideje došao je tim istraživača Državnog univerziteta Juta. Oni su pod vođstvom profesora Rendija Levisa i dizajnera Roberta Velozija, koji je radio i na projektima NASE razvili ovaj auto budućnosti. Zajedno su osnovali kompaniju „Spidey Tek“, u kojoj već prave proizvode na bazi paukove svile, poput specijalnih lepkova i delova u medicinskoj industriji.

Kako navode, paukova svila koju su veštački uzgojili ima ograničenja samo u mašti, a samo neke od  primena su u elektronici, regeneraciji tkiva, zameni tetiva, ligamenata.

Među specifikacijima koje navode su da će ovaj auto imati prirodno aspirisani V-12 motor koji ispunjava euro-7 standarde emisije, u kombinaciji sa 6-stepenim manuelnim F1 menjačem, blok motora i glave cilindara su od aluminijumske legure, usisni razvodnik od karbona/paukove svile sa optimizatorima usisa, a težina motora je 180 kilograma.

Pročitajte još:

Ovaj automobil njegovi kreatori nazivaju i tehnološkim umetničkim delom, a proizvodnju planiraju da ograniče na 100 automobila i računaju da se to neće dogoditi pre 2029. godine.

Trendovi u automobilskoj industriji vode ka tome da veći deo auta bude ekološki razgradiv, pa se karoserija pravi i korištenjem bezfosilnog čelika, a vetrobrani od recikliranih materija. Očekuje se da će bezfosilni čelik imati veliki uticaj na tranziciju automobilske industrije ka održivijoj budućnosti jer je potpuno reciklabilan bez gubitka svojih osobina.

 Jasna Dragojević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti