Investicioni jaz u EV sektoru u svetu

Foto-ilustracija: Unsplash (Andreas Dress)

Evropa značajno zaostaje za Severnom Amerikom u obezbeđivanju investicija za proizvodnju električnih vozila (EV) i prateću infrastrukturu. Kako navodi Transport & Environment, između 2021. i 2023. godine Severna Amerika je obezbedila 97 milijardi evra investicija u električna vozila, što čini 37 odsto od ukupnog globalnog iznosa investicija, dok je Evropa privukla samo 70 milijardi evra, što predstavlja 26 odsto. Na sledećem mestu je Kina sa 51 milijardom evra (19 odsto).

Najveći broj investicija na severnoameričkom tržištu ide u SAD, gde velike kompanije kao što su Tesla, Ford i General Motors, uz pomoć saveznih i državnih politika – ulažu u infrastrukturu za punjenje. Nasuprot tome, evropske investicije su fragmentovane od zemlje do zemlje. Velika Britanija vodi sa 26,2 milijarde evra, a slede Nemačka sa 13,5 milijardi evra i Francuska sa 4,6 milijardi evra. Regulatorna nesigurnost i neizvesnost oko ispunjavanja cilja nultih emisija do 2035. unutar EU, predstavljaju značajne izazove velikim investicijama.

PROČITAJTE JOŠ:

Što se tiče prodora na tržište, Evropa nadmašuje Severnu Ameriku sa električnim vozilima koja čine oko 20 odsto ukupne prodaje automobila u 2023. Ova visoka stopa usvajanja je predvođena vladinim podsticajima, visokim cenama goriva i sveobuhvatnim mrežama za punjenje. Norveška je, na primer, postigla preko 90 odsto tržišnog udela za električna vozila zahvaljujući izdašnim subvencijama i obimnoj infrastrukturi. Nasuprot tome, električna vozila su činila približno 7,6 odsto ukupne prodaje automobila u SAD u 2023. Uprkos manjem prodoru na tržište, brz rast ukazuje na obećavajuću budućnost za usvajanje električnih vozila u Severnoj Americi.

Foto-ilustracija: Freepik (freepik)

Evropa ima gušću, ali u zavisnosti od regiona – manje bogatu mrežu za punjenje. Zemlje poput Nemačke i Holandije napravile su značajne korake, dok druge zaostaju. Direktiva o infrastrukturi za alternativna goriva ima za cilj da standardizuje i proširi infrastrukturu za punjenje širom zemalja članica EU, ali napredak je neujednačen.

SAD nude značajne podsticaje za kupce električnih vozila, uključujući federalne poreske kredite do 7.500 dolara i dodatne podsticaje na državnom nivou. Evropa, posebno Norveška, pruža široku podršku za EV. Oslobođenja od poreza, besplatno parkiranje i pristup autobuskim trakama učinili su Norvešku globalnim liderom u usvajanju električnih vozila. Nemačka i Holandija takođe nude značajne subvencije i imaju ambiciozne planove za postepeno ukidanje vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.

Rešavanje regulatornih izazova i povećanje investicione privlačnosti ključni su za Evropu kako bi sustigla Severnu Ameriku.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti