Šabac: Više otpada, niži računi

Račun za komunalne usluge Šapčani mogu umanjiti reciklažom otpada. U prvom reciklažnom dvorištu u tom gradu, koje se nalazi pored pogona za prečišćavanje otpadnih voda, odlaže se selektovani otpad na osnovu čega građani ostvaruju određeni bonus, prenosi RTS.

Foto-ilustracija: Pixabay

Što je više selektovanog otpada, to je račun niži. Za svaki kilogram plastične ambalaže, kartona ili stakla koji odlože u reciklažno dvorište, Šapčanima je manji izdatak za komunalne usluge.

„Moja porodica i ja selektujemo otpad, manje više sav. Ovog puta sam donela papir, jer smo njega najviše skupili, a selekcija mi se najviše isplati, jer je jeftinije i smanjen mi je račun“, kaže Marjana Jović iz Šapca.

„Jedno na jednu stranu, drugo na drugu, kad se pojavi višak, ja to natovarim u kombi, dovezem ovde. Zamislite da sam ja to bacio u bilo koji kontejner, takav kontejner bi istog momenta bio pun, ne bi imali gde drugi da bace, bacali bi okolo“, kaže Bogoljub Simić iz Predvorice.

Prikupljeni otpad se predaje ovlašćenim operaterima, a račun se umanjuje za mesec u kojem je odložen u reciklažno dvorište.

„Svaka ta količina koja bude izmerena, u iznosu po dva dinara će biti po kilogramu. Na taj način će ostvariti bonus, kako građanima, tako i nama, manja količina na deponiji koja će biti“, objašnjava Miroslav Maksimović, šef službe iznošenja smeća.

Odvajanjem reciklažnog otpada od komunalnog korist obostrana. Godišnje se u Šapcu prikupi i na Regionalnu deponiju “Srem – Mačva“ odveze više od 30.000 tona smeća.

„Ovo je nešto što mora da zaživi, i polako počinje da bude prihvaćeno od strane naših sugrađana. Dosta treba raditi na edukaciji naših sugrađana, pa i nas samih, radnika u komunalnom preduzeću. Suština je da se vrši primarna selekcija otpada u domaćinstvu, na mestu nastanka“, smatra Snežana Đokić, direktorka JKP “Stari grad“ Šabac.

Na jesen će u Šapcu biti otvoreno još jedno reciklažno dvorište na prostoru pored stočne pijace. U toku je i nabavka vozila koje će ovaj otpada sakupljati na seoskom području.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti