ŠABAC: Prečišćavanje otpadnih voda najjeftinije u Srbiji

Foto-ilustracija: Pixabay

Odlukom gradskog veća, Šapčani će sa 18 dinara, bez PDV, po kubnom metru potrošene vode, od jula plaćati novu uslugu koju će pružati JKP „Vodovod Šabac“prečišćavanje otpadnih voda.

Kako piše list Danas, Šabac je uz Suboticu i Sombor, jedini grad u Srbiji koji ima postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. Postrojenje za prečišćavanje radi od aprila meseca i dnevno prečisti 1.700 kubika otpadnih voda. Posle procesa prečišćavanja, otprilike ista količina vode ulije se u reku Savu. Ovoga puta, ta voda, koja iz postrojenja završi u Savi, do 40 odsto je čistija od reke.

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u narednim godinama biće obaveza svih gradova i opština u Srbiji i to je jedan od ključnih zahteva Evropske unije. Kao što smo rekli, samo tri grada u Srbiji imaju ovo postrojenje, a usluga prečišćavanja u Šapcu je značajno jeftinija nego u Subotici i Somboru.

Cena ove usluge u Subotici iznosi 28,80 dinara po kubnom metru, bez PDV, za fizička lica. Istu ovu uslugu stanovnici Sombora plaćaju čak 50,05 dinara što je veća cena od cene regularne pijaće vode u Šapcu. Kada se pogleda cena nove usluge za privredu, i tu je Šabac najjeftiniji. U Subotici se za kubik vode plaća 36 dinara, a u Somboru čak 79,96 dinara. Šabačka pravna lica plaćaće 27 dinara, bez PDV.

Ako se uzme u obzir jedinstvena cena za vodu i kanalizaciju, Šabac je opet jeftiniji od ova dva grada. Ukupna cena proizvodnje i distribucije vode i odvođenja i prečišćavanja otpadnih voda u Subotici iznosi 99 dinara, u Somboru, 125,1, a u Šapcu 74,57 dinara, bez PDV.

Postrojenje u Šapcu predstavlja kapital za zdrav život budućih generacija, jer se zahvaljujući njegovom radu stvara čistiji ekosistem, a privredi značajno smanjuju troškovi ulaganja. Da kojim slučajem Šabac nema ovo postrojenje, svi proizvodni subjekti u našem gradu morali bi da imaju svoja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Pošto Šabac ima ukupna ulaganja u ekologiju privrednih subjekata su duplo manja, jer je dovoljno da se ima samo predtretman otpadnih voda koje nastanu u tehnološkom procesu. To znači da privreda ima manja obavezna ulaganja u ovoj sferi, i samim tim više prostora za nova radna mesta i za nove tehnologije.

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Šapcu radiće 365 dana u godini 24 sata bez prestanka. Sistem rada, odnosno prečišćavanja, izuzetno je skup, ali se i te kako vodilo računa da ceo trošak ne padne na teret građana. Veći deo troškova i dalje će biti na JKP „Vodovod Šabac“. Da nije tako, građani bi plaćali ovu uslugu daleko više.

(izvor: D. Eraković / Danas)

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti