Omladinsko preduzetništvo pokreće razvoj srpske privrede

Foto: PKS

Aplikacija koja meri nivo alkohola u krvi i suncobrani sa solarnim panelima samo su neki od rezultata „Karavana omladinskog preduzetništva“, čija je završnica svečano obeležena u dvorištu Rektorata Univerziteta u Beogradu. Namera zajedničkog projekta PKS, RAS i Privrednog foruma mladih, bila je da mlade upozna sa prednostima preduzetništva i da ih ohrabri i motiviše da pokrenu sopstveni biznis.

Aleksandar Kemiveš, direktor Odeljenja za strateško planiranje, razvoj i analize, Privredne komore Srbije (PKS) ukazao je da su „Karavan omladinskog preduzetništva“ podržali uspešni privrednici i preduzetnici koji su mladima preneli znanje, iskustvo i put do uspeha. Evropska komisija karavan je proglasila najboljim nacionalnim projektom u sektoru omladinskog preduzetništva, podsetio je predstavnik PKS na svečanosti u Rektoratu.

Preduzetništvo mladih strateški je važno za Srbiju, rekao je  Vladimir Jovanović, zamenik direktora sektora za MSP Razvojne agencije Srbije (RAS), ističući da je RAS u 2017. dobio oko 1.300 prijava za bespovratna sredstva za startapove, što je mnogo više nego prošle godine. “To pokazuje da mladi sve više vide budućnost u preduzetništvu”, ocenio je Jovanović.

Na skupu je prikazan film Privredne komore Srbije „Ne čekajmo prilike, stvorimo ih zajedno“ sa 10 najuspešnijih priča mladih preduzetnika. Među njima, predstavljen je „Tim pametne plaže“ koji su osmislili suncobrane koji na sebi imaju solarne panele, a sve vreme su podešeni tako da senka pada na onog ko ispod njih leži.

Uspešni su bili i srednjoškolci iz Leskovca Danilo i Milan, koji su napravili prototip uređaja koji meri nivo alkohola u krvi uz pomoć bilo kog pametnog telefona. Tu su i braća Milošević iz Aranđelovca, koji su nastavili očev biznis pravljenja produžnih kablova sa keramičkim jezgrom, unapredivši ga uvođenjem inovacija kao što su integrisani Wi-fi i android aplikacija. Bežičnim putem korisnici mogu da kontrolišu korišćenje električnih uređaja prikačenih na kablove van svojih kuća. Premijerno je prikazana i Seezer aplikacija, koja ima mogućnost da fotografiše iz dva ugla – prednjeg i zadnjeg, koristeći obe kamere na telefonu.

Nakon projekcije filma, održana je i panel diskusija „Mladi i privreda – realnost i budućnost startapa u Srbiji“ na kojoj su predstavnici javnog i privatnog sektora govorili o potencijalu preduzetništva mladih, izazovima, budućim planovima i trendovima koji su ujedno i budućnost privrede.

Mihajlo Vesović, zamenik generalnog menadžera PKS istakao je da nova digitalna revolucija donosi promenu poslova, da se stvaraju nova zanimanja dok će se neka ugasiti. Budućnost je u digitalnoj industriji i kvalitetnoj edukaciji, poručio je Vesović.

O strategiji Vlade Srbije na podršci omladinskom preduzetništvu govorio je Nenad Paunović, savetnik premijerke zadužen za digitalizaciju. Digitalna revolucija jedan je od najvećih prioriteta i želimo da pokušamo da sustignemo sve što smo decenijama gubili, naglasio se Paunović.

Vlada sprovodi veliki broj mera, počev od uvođenja informatike kao obaveznog predmeta u osnovne škole ali i trudi se da što više mladih studira nauke vezane za IT, istakao je Paunović.

Predsednik Upravnog odbora Digitalne Srbije i osnivač kompanije Nordeus Branko Milutinović, istakao je važnost IT-a za domaću privredu kako bi bili u koraku za svetskim trendovima.

Prema njegovim rečima, tri ključna problema za razvoj preduzetništva i start ap zajednice u Srbiji su legislativa, edukacija i odliv mozgova sa kojima Srbija može i mora da se izbori.

O doprinosu karavana razvoju preduzetništva kod mladih tokom 18 meseci realizacije govori činjenica da je više od 3000 mladih iz 19 lokalnih samouprava bilo uključeno u projekat, da je 180 obučeno za pisanje biznis plana i vođenje sopstvenog preduzeća u okviru tri petodnevna seminara dok su 40 mladih preduzetnika promovisani kao primeri dobre prakse. Osnovan je Savet za omladinsko preduzetništvo PKS, kreirana onlajn platforma (omladinskopreduzetnistvo.pks.rs) namenjena mladim preduzetnicima, a sprovedeno je i niz pratećih aktivnosti i manifestacija.

Događaj „Mladi i privreda – realnost i budućnost startapa u Srbiji“ podržan je i od strane Centra za transfer tehnologije Univerziteta u Beogradu.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti