Šabac ima novu miljenicu – bebu lamu

U šabačkom mini zoo-vrtu, u okviru ekonomije Srednje poljoprivredne škole, rođena je nova zvezda, lama Lola, miljenica kolektiva škole i brojnih posetilaca, ljubitelja životinja.

Foto: Facebook (screenshot @Srednja poljoprivredna škola sa domom učenika Šabac)

Lola je prva beba lama u Šapcu čiji su se roditelji ovde sreli zahvaljujući donacijama zooloških vrtova iz Beograda i Palića. Lola po rođenju nije bila vitalna, kažu posvećeni veterinari, koji su joj, sa radnicima na ekonomiji Srednje poljoprivredne škole, pomogli da stane na noge, ojačavali je i dohranjivali kravljim mlekom.

„Odmah smo joj dali ime. Hteli smo da joj damo identitet. Čini mi se da je sva ta naša ljubav, pažnja, ljubav njenih roditelja, što je najvažnije, uticala na to da ona stane na noge, jer na zadnje noge nije mogla da se osloni na početku, u prva dva do tri dana. Tako da, kad je Lola u pitanju, posebna je njena volja za životom i to se vidi i u njenim okicama“, navodi Tamara Tomić, veterinar i profesorka u Srednjoj poljoprivrednoj školi u Šapcu.

Osim Lole, pažnju posetilaca zoo-vrta sa velikim parkom, koji se proteže na pola hektara, privlače i srne, nojevi, konji, rakuni, jazavci, kunići i razne ptice. U vreme raspusta, a posebno sada u vanrednoj situaciji, pred radnicima su posebni izazovi.

„U toku školske godine učenici na praktičnoj nastavi, u skladu sa smerom u koji idu, pomažu, sa svojim profesorima hrane životinje. Međutim, sada, pošto je situacija takva kakva je, zaposleni su na malo većem zadatku, ali uspevamo da se snađemo“, kaže pomoćni nastavnik u veterini Miroslav Božić.

Ova oaza zelenila lep je kutak za šetnju i odmor, kažu posetioci. Životinjska družina svake sezone bogatija je za nove jedinke, a u okviru uređenog prostora je i hala za jahanje.

„Dolaze nam deca, dolaze odrasli, čak i u ovom periodu punom izazova, pošto je sve na otvorenom, a i čini mi se da ljudi drže distancu, te koriste ovaj prostor da redukuju stres u prirodi“, napominje profesorka Tomić.

„Pored kućica za životinje, lepo je to što u zoo-vrtu imamo i natkrivene letnjikovce, tako da u slučaju nepogoda i loših vremenskih uslova, posetioci mogu da se sklone“, dodaje Miroslav Božić.

Mini zoo-vrt srednje Poljoprivredne škole posebno je vredan za učenike veterinarskog smera i zootehničare jer mogu na časovima da prate životinje i daju terapiju, ako zatreba. Zajedničko ime za sve aktivnosti je ljubav koja se ovde oseća kao i istinski dodir sa prirodom.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti