Rusija sve manje proizvodi naftu

Foto-ilustracija: Pixabay

Države članice OPEK-a, Rusija i još niz zemalja proizvođača nafte, koje učestvuju u sporazumu o smanjenju proizvodnje nafte, krajem februara ispunili su 94% uslova, odnosno za taj procenat su smanjili proizvodnju nafte, rekao je novinarima ministar energetike Ruske Federacije, Aleksandar Novak na zasedanju veća za monitoring ispunjenja sporazuma o smanjenju proizvodnje nafte, prenosi ruska agencija TASS.

– Razgovarali smo i ocenili kako je februar pokazala još veću dinamiku te je procenat smanjenja dostigao 94%, uključujući i zemlje OPEK-a i one van te organizacije – rekao je Novak.

Dodao je kako bi uskoro taj pokazatelj mogao da dosegne brojku od 100% i podsetio da je Rusija već ranije smanjila proizvodnju nafte za 185 000 barela na dan. Po rečima ministra energetike Ruske Federacije, Rusija ostaje pri svom cilju ispunjavanja sporazuma o smanjenju proizvodnje nafte te je spremna do kraja aprila smanjiti proizvodnju za 300 000 barela na dan, u poređenju sa oktobrom 2016. godine. Kuvajtski ministar za naftu Asam al-Marzuk izjavio je kako su zemlje članice OPEK-a smanjile proizvodnju nafte za 106%.

– Cilj je bio postići smanjenje od 100%, no prema trenutnim pokazateljima brojka se popela na 106%, a zajedno sa zemljama koje nisu članice OPEK-a, 94% – rekao je al-Marzuk, prenosi SEEbiz.

Novak je izjavio kako se naftne rezerve u svetu postepeno smanjuju, te da će u drugom kvartalu doći do smanjenja.

– Mislim da se dinamika kreće prema sniženju, prirast zaliha je u celom svetu niži, nego u prošlim periodima. Očekujemo kako bi u drugom kvartalu moglo početi smanjivanje svetskih zaliha – rekao je.

Dodao je kako su morske zaliha nafte, odnosno one koje se nalaze u tankerima, već sad smanjene za 50 miliona barela dnevno.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti