Jubilarni “Sat za našu planetu” je uspeo! Saznajte ko se od poznatih uključio u akciju (VIDEO)

Foto: WWF

Tokom akcije WWF Svetske organizacije za prirodu „Sat za našu planetu“ ljudi širom sveta isključili su svetla na jedan sat da bi pokazali kako zajedno možemo ublažiti klimatske promene i doprineti očuvanju prirode.

Pod sloganom „Uštedi energiju, poštedi planetu“ ove godine se u Srbiji skoro 400 partnera uključilo u akciju: gradovi, opštine, javne ustanove, škole, kompanije, organizacije civilnog društva, kao i brojne poznate ličnosti. Prilagođavanje na klimatske promene mora postati naša realnost, a WWF na to podseća i ove godine organizacijom desetog, jubilarnog Sata za našu planetu.

– Trošimo više od 50% prirodnih resursa u odnosu na one koje imamo, ako tako nastavimo, neće nam biti dovoljne ni 2 planete. Svaki sat može da bude sat za našu planetu. Svi moramo mudrije da koristimo prirodne resurse i smanjimo svoj ekološki otisak, jer time ublažavamo posledice klimatskih promena i doprinosimo očuvanju prirode – izjavila je Duška Dimović, direktorka WWF programa u Srbiji, pozivajući građane da o tome razmišljaju svakodnevno, a ne samo na dan „Sata za našu planetu“.

Globalna akcija „Sat za našu planetu“, u svetu poznata kao Earth Hour, obeležava se na svim kontinentima i uključeno je oko 180 zemalja.

– Prethodna godina je bila jedna od najtoplijih godina od kada postoje meteorološka merenja. Vlada Republike Srbije prepoznaje važnost sadašnjeg trenutka i upravo se priprema Nacionalna strategija borbe protiv klimatskih promena kojom će biti definisane aktivnosti koje će dovesti do smanjenja emisija gasova sa efektom staklene baste – izjavila je dr Stana Božović, državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Akciju „Sat za našu planetu“ podržalo je Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine, Grad Beograd, Grad Novi Sad i Stalna konferencija gradova i opština, kao i mnogobrojne škole, organizacije civilnog društva i kompanije.

Goran Trivan, sekretar Sekretarijata za zaštitu životne sredine grada Beograda napomenuo je da ohrabruje činjenica da se iz godine u godinu broj učesnika povećava i dodao:

– Beograd se i ove godine priključio akciji koju smatramo i globalno i lokalno važnom, jer građanima daje mogućnost da nešto učine za svoj grad i celu planetu. Grad čini sve da gradske i druge institucije, makar na sat vremena isključe svetla i uštede energiju, čime ćemo bar malo zaštititi Zemlju od emisije ugljen-dioksida. Kao i uvek, tesno sarađujemo sa nevladinim sektorom, pomažemo i podržavamo sve akcije koje Beograd čine lepšim. Velika i važna novost za ovu godinu jeste formiranje fonda za energetsku efikasnost, čiji će cilj biti finansiranje rekonstrukcije beogradskih fasada, čime započinjemo dugačak, ali brz proces značajnog poboljšavanja energetske efikasnosti tih objekata i smanjujemo bespotrebno rasipanje energije – rekao je on.

Na društvenim mrežama svoj glas za ublažavanje klimatskih promena dale su i brojne poznate ličnosti poput Branislava Trifunovuća, Ane Sofrenović, Bojane Ordinačev, Biljane Cincarević, Marine Kotevski Mandić, Gorice Popović, Maje Japundže Nikolić, Aleksandra Radojičića, Bojana Perića i Ivon Jafali, koji su skrenuli pažnju javnosti na značaj očuvanja planete u seriji kratkih video poruka za građane, pod sloganom Uštedi energiju, poštedi planetu!

Najpoznatije svetske znamenitosti ponovno su bile simbol „Sata za našu planetu“, Ajfelovom tornju, rimskom Koloseumu ili londonskom Big Benu isključivanjem javne i dekorativne rasvete pridružili su se i zidine Kalemegdanske tvrđave, mostovi, Stari dvor, Dom Narodne skupštine, spomenik Knezu Mihailu, Hram Svetog Save, Petrovaradinska tvrđava, Niška tvrđava i mnogi drugi objekti.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti