Ruma dobila najsavremeniji kamion za odnošenje smeća

Foto: Opština Ruma

JP „Komunalac“ od danas svoju uslugu odvoženja smeća podiže na daleko veći nivo čineći je i ekonomski efikasnijom, a ujedno poštujući i ekološke standarde.

U saradnji sa Opštinom Ruma kupljen je novi kamion – autosmećar marke „Iveco Stralis“ sa nemačkom nadgradnjom „Stummer“ i Euro 6 motorom što je jako bitno sa aspekta smanjenja izduvnih gasova i zaštite životne sredine.

Direktor JP „Komunalac“ Dragan Panić se zahvalio Opštini Ruma na finansijskoj podršci zahvaljujići kojoj je kupljen jedan od najsavremenijih kamiona na tržištu. „Osnovna delatnost JP ‘Komunalac’ je sakupljanje, odvoženje i deponovanje smeća u našoj opštini i imali smo zaista potrebu da nabavimo još jedan novi kamion. Želim da se zahvalim predsedniku Opštine Ruma i opštinskoj vlasti što su nam izašli u susret i rebalansom budžeta krajem prošle godine odobrili sredstva od 10 miliona kao pomoć pri kupovini“, rekao je Panić, napomenuvši da će kamion biti plaćen na lizing, ukupno 240 hiljada evra sa porezom.

„Novi kamion je značajan pomak u našem poslovanju, jer je autosmećar kapaciteta 22 metara kubnih i mi ćemo sa njim duplo ili troduplo smanjiti troškove odvoženja smeća. U jednoj turi možemo opslužiti više mesnih zajednica, a do sada je kamion morao da se vraća na pražnjenje i po tri puta. Takođe, nov kamion ne zahteva toliko održavanja, pa i tu pravimo uštedu. Kamion poseduje Euro 6 motor što znači da je zagađenje minimalno ili da gotovo ne postoji, o manjoj potrošnji goriva da ne pričam. Sam način na koji radi i skuplja smeće je takav da ćemo imati značajne uštede u ljudstvu i eksploataciji kamiona“, poručio je Panić.

Kompanija „West truck“, koja je ovlašćeni distributer „Iveco“ vozila i „Stummer“ nadogradnje, danas je za radnike „Komunalca“ održala i obuku kako da profesionalno i bezbedno upravljaju i rade sa novim vozilom.

Foto: Opština Ruma

„Kada isporučujemo naša vozila, na najprofesionalniji mogući način pristupamo i samoj obuci radnika, prvo iz bezbednosnih razloga, drugo zbog efikasnosti, kako bi svi oni koji su direktni korisnici vozila znali na koji način da njime upravljaju i na koji način da rešavaju eventualne probleme.

Ono što je bitno je to da je „Komunalac“ u ovoj nabavci imao i podršku KfW-a, to je fond nemačke vlade koji participira sa 8 odsto u nabavci upravo radi unapređenja ekoloških standarda za smanjenje emisije izduvnih gasova za više od 20 posto“, izjavio je Nebojša Gajić, generalni direktor kompanije“West truck“.

JP „Komunalac“ trenutno raspolaže sa pet kamiona – autosmećara.

Izvor: Opština Ruma

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti