Rudnik „Čukaru Peki“ otvara se na leto

Foto-ilustracija: Unsplash (Nicolas J Leclercq)

Za razvoj i izgradnju gornje zone rudnika „Čukaru Peki“ projektovana su ulaganja od 474 miliona dolara. Kako je najavio generalni direktor kompanije „Ziđin majning“, planirano je da rudnik bude otvoren na leto.

“Ministarstvo i resorna javna preduzeća iz energetskog i rudarskog sektora su tu da vam pomognu u realizaciji investicije koja je od izuzetnog značaja za državu. Tu smo da podržimo planirane projekte, kao i ulaganja u zelene tehnologije i aktivnosti usmerene na zaštitu životne sredine. Dosta toga je stajalo u prethodnom periodu, uz ogroman trud Ministarstva i EMS-a pokrenuli smo procese i stvari se sada rešavaju“, rekla je Zorana Mihajlović,  ministarka rudarstva i energetike.

Kako se navodi u saopštenju ministarstva, sa početkom rada rudnika bakra i zlata „Čukaru Peki“ obezbeđuju se uslovi za eksploataciju ovih ruda sa godišnjim kapacitetom od 3,3 miliona tona i povećanje proizvodnje koncentrata bakra, što je značajno zbog rasta BDP-a i otvaranja novih radnih mesta.

Na sastanku je, između ostalog, bilo reči o napajanju električnom energijom, rekonstrukciji trafo-stanica u Majdanpeku, flotacijama Veliki Krivelj i Bor 5, izmenama Zakona o rudarstvu, te nastavku rudarskih aktivnosti u rudniku Veliki Krivelj.

Dogovoreno je i da se organizuje poseban sastanak sa gradonačelnikom Bora i lokalnom zajednicom na temu preseljenja meštana sela Veliki Krivelj.

Energetski portal

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti