Ribok i Najk patike kakve očekuju milenijalci – zdrave za životnu sredinu

Foto-ilustracija: Unsplash (Chuttersnap)

U planu za sledeću godinu je i velika promena u pogledu modnih trendova koji odgovaraju održivoj proizvodnji. Dve velike marke planiraju da predstave veganske atletske patike. Ribok, koji odnedavno pripada Adidasu, otkrio je da će 2020. „izbaciti“ novu kolekciju patika napravljenih pretežno od eukaliptusa. Dakle, biće gotovo u potpunosti biorazgradive.

Nije prvi put da se velike sportske marke okreću modernim rešenjima koja pritom ne zagađuju životnu sredinu. Pre dve godine Ribok je imao u ponudi patike napravljene od pamuka i kukuruza, koje nisu bile namenjene trčanju, već svakodnevnom nošenju.

Nova kolekcija pod nazivom „Floatride Grow“ već je testirana i zaključeno je da ove patike mogu da izdrže jednako kao i druge za trčanje.

Pre nekoliko meseci i Najk je imao svoj proboj sa 100 odsto organskim Nike Air Max 90 koje su se prodavale izuzetno brzo, iako je i njihova cena značajno odskakala od cene drugih modela.

Ipak, Grinpis je kritikovao Najk i još neke kompanije zašto nisu u potpunosti izbacile štetne perfluorirane hemikalije, koje su veoma rasprostranjene i veoma opasne. Potpuno su otporne na biorazgradnju, a ne ostaju samo u životnoj sredini već i u ljudskom organizmu, i to decenijama, odnosno prenose se i na naredne generacije. Čak 99 odsto stanovništva Amerike ih ima u organizmu.

Foto-ilustracija: Unsplash (Jairus Gallimore)

U Americi se baci oko 300 miliona pari cipela godišnje. Prema ispitivanjima, to predstavlja oko 8,9 miliona tona, odnosno preko 17 odsto ukupne količine otpada koja je zabeležena na deponijama u Americi tokom 2017. godine.

Većina otpada od obuće sadrži plastiku koja nije biorazgradiva, kožu i gumu na bazi nafte, što su sve materijali kojima je potrebno od 25 do 85 godina kako bi se razgradili.

U skladu sa zabrinutošću zbog klimatskih promena, ali i podrazumevajući da su najčešći kupci atletskih patika milenijalci, koji pokazuju veliku zabrinutost povodom ovog problema, giganti sportske opreme smatraju da je na njima odgovornost da posvete pažnju i vreme upravo biorazgradivim patikama.

Čak 35 odsto ispitanika je na pitanje „Da li bi platili više i imali biorazgradivu patiku koja ne škodi životnoj okolini?“ odgovorilo potvrdno, te smatraju da je to grupacija koja će još rasti.

Mnoge marke, uključujući Najk, Adidas i Pumu su se pridružile potpisivanju takozvanog G7 Modnog pakta. Najk je najavio i da će smanjiti svoj ugljenični otisak na 30 odsto do 2030.

Kako kažu, posvećeni su sportu, a bez planete ga neće biti.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti